Chinologia – un domeniu practicat de bărbați, dar în care se regăsește o tânără ungheneancă

Olivia Sanduleac este o tânără din Ungheni care are o pasiune aparte pentru animale, în special pentru câini. Anume din acest considerent a mers tocmai în Slovacia, la Facultatea de Chinologie. „Doar această țară pregătește chinologi și, când am văzut că oferă posibilitatea de a studia această profesie, știind că depun suflet pentru aceste animale, mi-am zis că eu trebuie să merg acolo să-mi fac studiile”, povestește ea.

Nu-i pare rău nici pentru o clipă de alegerea făcută. Părinții au fost cei care au sprijinit-o mereu în deciziile ei. „Au acceptat să studiez domeniul unde mă simt bine, un domeniu în care să mă regăsesc. Părinții mei au înțeles că chinologia este ceea ce mă face fericită, iar eu chiar sunt fericită”.

Chinologia este o profesie rar întâlnită în Republica Moldova. Din motiv că, în acest domeniu, lucrează doar bărbați, Olivia a primit nu o singură dată întrebarea: „Ești domnișoară! Ce cauți în acest domeniu?”.

„Suntem deja în secolul XXI și nu cred că ar trebui să existe aceste stereotipuri precum că o anume profesie e pentru bărbați, iar alta e pentru femei. Consider că, atunci când există posibilitate, dorințe și capacități, oricine se poate regăsi într-un anumit domeniu, indiferent că este mai mult practicat de către femei sau bărbați”, a subliniat Olivia, după care a adăugat: „Paradoxal, chiar dacă există acest stereotip, precum că chinologia ar fi un domeniu pentru bărbați, facultatea au absolvit-o 22 de fete și 8 băieți”.

Olivia spune că, dintotdeauna, i-au plăcut animalele și camera ei arăta ca o adevărată grădină zoologică. „Bunicul meu era medic veterinar și, atunci când venea cineva la el să-i trateze animalul, dintre toți nepoții doar eu eram cea mai curioasă. Am avut și papagali, și porcușor de Guineea, și pești, și câini. Eu dintotdeauna am avut nevoie de compania unui animal”, a accentuat ea.

Acum, după trei ani de studii în Slovacia, Olivia s-a reîntors acasă. Vrea neapărat să lucreze în acest domeniu. Este în proces de angajare, dar face și masterat în Psihologia Muncii și Organizațională. „Spre regret, în Republica Moldova, procesul de angajare într-o structură de stat poate fi un proces într-adevăr complicat și, pe alocuri, dezamăgitor. Din structurile care oferă poziție de chinolog sunt: Serviciul Vamal, Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul General de Carabinieri. Sper să fac parte cât mai curând din echipa de chinologi a unuia dintre aceste servicii”.

Vrea să muncească acasă, dar nu exclude posibilitatea de a pleca într-o altă țară care-i va oferi oportunitatea de a activa în acest domeniu.

La vârsta de 23 de ani, Olivia Sanduleac încearcă să-și găsească acea misiune care o va ajuta să lase o amprentă. „Chinologia este acel domeniu de activitate care mă fascinează și unde mi-aș dori să fac o schimbare. Cu sinceritate în suflet și în gând, îmi doresc să fim generația care va aprecia prezența canină în viața noastră și va dezvolta termenul de wellfare (bunăstare n. red.) pentru animale”.


Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *