Cele mai noi tehnologii de eficienţă energetică sunt implementate la Călărași

Grădinița „DoReMicii” din Călărași, construită conform standardului german de eficiență energetică

Proiectată de experți germani după modelul de casă pasivă, grădinița „DoReMicii”, din orașul Călărași este, pe bună dreptate, cea mai energo – eficientă instituție publică din țară. Panourile fotovoltaice, pompele geotermale, sistemul de ventilare prin recuperare și cel de încălzire și răcire prin pardoseală reduc costurile anuale de întreţinere a grădiniţei cu aproximativ 90 la sută.

„Dacă în majoritatea grădinițelor din țară sezonul de încălzire începe în luna octombrie, în instituția noastră procesul este declanșat la sfârșitul lunii decembrie, atunci când termometrele indică -5 grade Celsius. Acest lucru se întâmplă atât pentru că în instituție este cald, din cauza pereților izolați termic, dar și pentru că sistemul geotermal nu funcționează la o temperatură mai mică”, menționează Silvia Dodon, directoarea grădiniței „DoReMicii”.

Sistemul geotermal absoarbe energia din pământ și o transformă în căldură, iar soarele încălzește panourile fotovoltaice, care oferă apă caldă.

„Copii noștri vor prețui natura și vor înțelege cât de generoasă este ea și cât de important este să o protejăm, pentru a beneficia în continuare de tot ce ne oferă”, specifică Silvia Dodon.

Angajații sunt mândri că activează într-o astfel de instituție modernă, unică în țara noastră.

„Ne bucurăm că micuții care frecventează grădinița noastră au parte de condiții bune de studii și joacă. Și părinții sunt foarte mulțumiți. Banii economisiți sunt investiți în dezvoltarea programelor pentru copii”, afirmă educatoarea Loredana Bunu.

„DoReMicii” a fost proiectată şi construită cu susţinerea financiară şi asistenţa tehnică din partea Germaniei, în cadrul proiectului „Infrastructură socială şi eficienţă energetică”, implementat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.

„Suma totală a investițiilor a fost de peste 1.157.000 de euro. Contribuția primăriei Călărași a fost de 600.000 de lei – bani din care a fost achiziționat mobilierul, iar Fondul de Eficiență Energetică a alocat peste 900.000 de lei”, declară Ion Olari, primarul orașului Călărași.

Încălzire modernă la Spitalul Raional Călărași

Spitalul raional Călăraşi are acum încălzire pe bază de panouri solare. Sistemul, care a costat peste 8 milioane de lei, a fost dat în exploatare în 2018, cu suportul european.

„A fost renovată cazangeria veche, s-a reparat încăperea, au fost instalate trei cazane noi și 40 de colectare solare pentru încălzirea apei calde menajere. Datorită acestor investiții, spitalul înregistrează economii de 20% la agentul termic și producerea apei calde”, declară Veaceslav Coșcodan, inginerul-șef al Spitalului Raional Călărași.

După renovarea centralei termice și instalarea sistemului solar de preparare a apei calde menajere, emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu până la 40%.

Directoarea Spitalului Raional Călărași, Silvia Bobescu, spune că „apa caldă ajunge în fiecare salon 24 de ore din 24. Anterior, bolnavii trebuiau să meargă la cantină sau la baie, acum este mult mai ușor, nu doar pentru pacienți, dar și pentru personalul medical. În spital este cald și este asigurat confortul termic necesar”, spune Silvia Bobescu, directoarea Spitalului Raional Călărași.

O nouă faţă pentru iluminatul public din Călărași, datorită suportului european

Cel mai modern sistem de iluminat public stradal se află în orașul Călărași și are o lungime de 25 de kilometri. Tot cu suportul Uniunii Europene au fost iluminate la standarde europene 20 de treceri pietonale, iar unele clădiri au fost dotate cu sistem de iluminare arhitecturală.

„Oraşul a devenit mai luminos și mai sigur pe timp de noapte. Ne-am dori ca sistemul de iluminat public să fie extins pe mai multe străzi, inclusiv cele periferice”, subliniază  locuitoarea orașului Călărași, Violeta Tulbu.

Când vor avea apă potabilă în robinete locuitorii din Călărași?

Mai mult ca atât. Tot cu suportul european, locuitorii din Călărași vor dispune de un sistem de apeduct și canalizare modernizat. Proiectul presupune construcția a 15,845 km rețele de distribuție de apă, inclusiv 875 de branșamente, și a 4,9 km de canalizare. În oraș va funcționa și o stație de clorinare a apelor uzate, care până acum nu a existat.

„Este un proiect în valoare de 2,2 milioane de euro, finanțat prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Uniunea Europeană. La moment, proiectul este în execuție, sperăm să-l finalizăm în primul trimestru al anului 2022. Schimbările vor fi resimțite și în facturile locuitorilor”, punctează edilul orașului Călărași.

În orașul Călărași locuiesc peste 14 mii de oameni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *