Un spirograf pentru Spitalul raional Ungheni, donat de Uniunea Europeană

Spitalul Raional Ungheni a fost dotat cu un spirograf. Acesta a fost donat de către Ambasada Franței în Republica Moldova prin Asociația Obștească „Degețel” din Ungheni.

Evenimentul oficial de transmitere a aparatului a avut loc în luna noiembrie, în prezența a însuși ambasadorului Franței în Republica Moldova, Graham Paul.

„Sunt foarte bucuros să asist astăzi la remiterea acestui spirograf”, a menționat dânsul, după care a mai adăugat: „În câteva zile noi vom putea să remitem și câteva sute de mii de doze de vaccin, care vor ajunge în Moldova, prin platforma Covax. Și aceste vaccinuri vor fi disponibile din această săptămână. Cooperarea noastră cu Moldova este multidimensională. Dar cooperarea pe domeniul sănătății este poate cea mai importantă în timpurile actuale”, a menționat dânsul.

Potrivit Elvirei Stati, vicedirectoarea Spitalui Raional Ungheni, acest aparat, ce poate fi utilizat și de către adulți, dar și de către copii, este foarte util, mai ales în contextul situației pandemice create de Covid – 19. „Foarte mulți pacienți, după Covid, rămân cu sechele, fac diferite pneumofibroze, boli pulmonare obstructive. Deci, acest aparat înregistrează funcția sistemului respirator și capacitatea funcțională a plămânilor. Cu ajutorul acestuia, are de câștigat pacientul, dar și pentru noi este binevenit, deoarece putem îmbunătăți actul medical”, a subliniat dânsa.

Administrația spitalului a menționat că spirograful va fi folosit în diagnosticarea pneumoniei, bronhopneumopatiilor cronice, bronșitelor, astmului bronșic, diferitor deformații ale coloanei verticale. „Dar ne folosește nu doar pentru diagnostic, dar și pentru a monitoriza evoluția bolii, eficacitatea la tratament și chiar putem doza bronhodilatoarele, folosind acest dispozitiv”, a mai adăugat Elvira Stati.

Totodată, Philippe Chaudier, președintele Asociației Obștești „Degețel”, fiind și dânsul prezent, a ținut să-i mulțumească ambasadorului că a ales Ungheniul, fiind printre primele destinații din mandatul său pentru o vizită de lucru. „Sunt foarte bucuros că acest aparat a ajuns la spital, deoarece știu că era nevoie de el, iar faptul că am reușit să-l aducem acum este un gest micuț, dar care vine dintr-un gest de solidaritate internațional”, a subliniat acesta.

De notat faptul că Graham Paul, ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova a venit pentru prima dată în vizită de lucru, la Ungheni. În acea zi, dânsul a avut o întâlnire și cu pedagogii și elevii claselor bilingve de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *