După 90 de ani, Dimitrie Gusti va reveni la Cornova

Bustul lui Dimitrie Gusti va fi instalat la Cornova. Despre acest lucru a anunțat Vasile Șoimaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cu origini cornovene, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, lucrările asupra  bustului s-au apropiat de finalitate și până la sfârșitul lunii decembrie acesta va fi instalat și inaugurat oficial. Bustul lui Dimitrie Gusti va fi instalat chiar în fața căminului cutural care îi poartă numele. „În an se împlinesc 90 de ani de la cercetarea monografică a satului Cornova de către Dimitrie Gusti și echpa sa”, a mai menționat Vasile Șoimaru.

Totodată, deputatul a dat asigurări că după ce bustul lui Dimitrie Gusti va fi instalat și inaugurat la Cornova, vor mai urma și altele: al lui Mircea Vulcănescu, Anton Golopenția, dar și alți monografiști de vază. „Dacă am găsi mai mulți roni le-am inaugura și celorlalți 55 de monografiști cornoveni câte un monument. Ei, care și-au sacrificat viața pentru noi, pentru știința și cultura românească, în fața „eliberatorilor” bolșevici, au meritat acest mic sacrificiu bănesc al nostru”, a mai spus Vasile Șoimaru.

Prin acest gest, cornovenii își propun să îl înveșnicească pe Gusti, cel care în 1931, împreună cu alți monografiști au pășit pentru prima dată pe pământul cornovean.

Până nu demult, despre cercetarea de monografie sociologică din 1931 de la Cornova basarabeană nu se ştiau prea multe. Abia după 1989, datorită iniţiativei profesorului Ovidiu Bădina şi a conferenţiarului Vasile Şoimaru, a început redescoperirea Cornovei cercetate de echipa profesorului Dimitrie Gusti.

Mai multe detalii despre bust, deputatul Vasile Șoimaru nu a vrut să ne zică, iar primarul de Cornova, Ștefan Roșca a menționat că nici el nu le cunoaște.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *