Cetățeanul întreabă – primăria răspunde. Stațiile de așteptare din Ungheni: de la necesitate la utilitate

Primăria municipiului Ungheni și opt localități învecinate – Zagarancea, Pîrlița, Valea Mare, Mănoilești, Florițoaia Veche, Costuleni, Cetireni, Unțești – implementează, cu suportul Programului Comunitatea Mea, primul proiect de cooperare intercomunitară, care prevede modernizarea serviciului de transport public. La momentul de față, în municipiu a început  instalarea primelor stații de așteptare. Vor fi, per total, 106 stații în oraș și alte 40 – cele opt localități. Stațiile sunt construite și instalate din banii USAID prin IREX. Primele lucrări, de pregătire a carcaselor, au început la 1 septembrie. Vor fi, în total, 6 etape. Proiectul urmează să fie finalizat în septembrie 2022.
Odată cu implementarea proiectului, au apărut și primele întrebări din partea unghenenilor. Răspunsurile le vedeți în rândurile ce urmează.

Despre aceste stații ați anunțat de mai bine de trei ani. De ce abia acum au început lucrările?
Iată un exemplu clasic cum se face un proiect. Oamenii trebuie să știe că este imposibil să pregătești seara informația necesară, iar a doua zi să primești finanțarea. Durează, uneori – și mai mult. Există cazuri când am depus proiectele cu cinci-șase ani în urmă și abia acum a venit finanțarea. Decizia se ia, în unele cazuri, peste mai mulți ani. Lucrul acesta nu ține de primărie, ci de partenerii noștri de dezvoltare. Noi nu putem să le indicăm, să le facem agenda.
Dacă e să ne referim la proiectul în discuție, este vorba de un proiect care va rezolva o problemă  importantă ce ține de infrastructura rutieră. Vrem ca utilizarea transportului public să devină un lucru cât se poate de obișnuit pentru toată lumea. Oamenii să-și dorească să călătorească în transportul public urban. De aceea trebuie să creăm condiții absolut normale pentru toți. Ne gândim că, în viiitor, vor fi persoane ce vor renunța la automobilul propriu în favoarea călătoriilor cu transportul public. Lucrul acesta ar rezolva multe alte probleme.

Cine a stabilit locul amplasării stațiilor? În unele părți, acestea sunt instalate chiar în fața porților oamenilor. În altele – foarte aproape de trotuar.
Stațiile sunt construite după un proiect tehnic bine definit, la care au lucrat specialiști în domeniu. Ele sunt semitransparente. Designul lor  presupune intrarea din două părți, ceea ce înseamnă că ele pot fi amplasate oriunde, căci nu reprezintă un obstacol. Prin stație se poate trece. Cine a stabilit locurile de amplasare a lor? Inițial, celor trei prestatori de servicii de transport urban de călători din Ungheni li s-a solicitat să noteze pe harta municipiului Ungheni locurile unde se adună cei mai mulți oameni în așteptarea microbuzelor. Ulterior, specialiștii au studiat hărțile respective, le-au suprapus și au stabilit lourile unde vor fi stațiile. Scopul a fost să le fie cât mai comod oamenilor.

Să fie oare stațiile de așteptare prioritatea numărul unu la momentul de față?
Decizia cu privire la construirea stațiilor de așteptare a fost luată urmare a doleanței oamenilor în cadrul unui sondaj, efectuat în timpul unor discuții publice. Stațiile de așteptare sunt o necesitate. Dacă nu am fi aplicat la acest proiect acum trei ani, nu am fi beneficiat acum de această investiție de aproape jumătate de milion de dolari. Transportul public de călători nu este al primăriei, ci este privat. Faptul că noi construim stații de așteptare este o încercare de a iniția pe viitor un eventual parteneriat public-privat, ceea ce înseamnă că statul, împreună cu un agent economic, încearcă să rezolve, în cazul nostru, problema transportului public de călători.

Cui îi trebuiesc atâtea stații de așteptare, peste 100 doar în municipiul Ungheni?
Stațiile de așteptare trebuiesc locuitorilor municipiului Ungheni, celor care folosesc zilnic transportul public urban. Celor care merg cu propriul transport, normal că nu le trebuie atâtea stații. Pe de altă parte, priviți aceste stații și ca pe niște spații de relaxare. Ele sunt, de fapt, ca niște bănci acoperite, unde omul poate să se odihnească un pic, să-și tragă sufletul sau să aștepte transportul, ferindu-se eventual de ploaie sau de soare.

La fiecare stație ar trebui de instalat și câte o cameră video. În caz contrar, într-un an-doi vor fi distruse toate.
Pentru ca aceste stații să nu fie distruse, noi toți trebuie să adoptăm o atitudine conștiincioasă  față de stații, dar și față de tot mobilierul stradal: bănci, coșuri de gunoi etc. În cazul în care cineva a observat o persoană ce are un comportortament mai puțin corect, ar trebui să-i facă observație, s-o fotografieze și să sesizeze poliția sau primăria. Nu putem pune paznici la fiecare stație. Și nici camere video. Vă imaginați cum e să stea cineva și să urmărească nonstop ce se întâmplă la cele 100 de stații? Ordinea o putem face cu toții, fiind mai responsabili și mai implicați. Este îmbucurător faptul că tot mai multă lume înțelege acest lucru. Deja primim fotografii, care ne ajută să identificăm răufăcătorii și să facem ordine.

Acest proiect prevede doar construirea stațiilor sau și altceva?
Proiectul respectiv e mai mare. Vă rugăm să aveți răbdare. În oraș vor fi stații de trei tipuri, unele având mici puncte comerciale. Aceste spații vor fi scoase la licitație, iar banii pentru arendă vor veni direct în bugetul orașului și vor putea fi utilizați pentru mentenanța stațiilor, dar și pentru alte necesități. În plus, la zece stații va fi instalat un sistem de monitorizare, care va indica timpul de așteptare pentru fiecare unitate de transport ce urmează să vină pe o rută sau alta. Este un proiect util, în folosul oamenilor.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *