Au fost premiate cele mai bune practici ale autorităților publice locale din Ungheni și Călărași, dar și din întreaga republică

Foto: din Arhivă

Cele mai bune practici implementate în 2019 și 2020 de către autoritățile publice locale au fost premiate de către IDIS „Viitorul”, în cadrul Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale.

Atfel, primăria municipiului Ungheni a obținut premiul I pentru hackantonul urban „Orașul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”; primăria orașului Cornești (Ungheni) a obținut locul II pentru proiectele „Aleea tineretului”, mini-piața din oraș și proiectul „Cu mult dor lângă izvor”, iar primăria satului Bravicea (Călărași) a obținut locul III pentru crearea unei săli de fitness pentru cei trei mii de locuitori și a unui serviciu de pompieri voluntari. Toate acestea au fost obținute la categoria Dezvoltare locală prin implicare comunitară.

La secțiunea „Tradiții autentice acasă”, primăria comunei Mănoilești (Ungheni) a obținut premiul III pentru amenajarea unei biblioteci în aer liber. Iar primăria comunei Sipoteni (Călărași) pentru crearea unui traseu turistic care leagă raioanele Călărași, Nisporeni, Ungheni și Strășeni.

Cu premiul special s-a ales și Nicolae Melnic, fostul primar al orașului Călărași pentru curaj, dedicație și succese remarcabile în activitatea APL din Moldova. Iar primăria orașului Călărași și Consiliul raional Călărași au primit un certificat pentru participarea activă în cadrul Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale.

„Sute de comunități ne fac mândri prin ceea ca reușesc, prin ceea cum se dezvoltă în continuare. Realizările comunităților locale din Republica Moldova ne inspiră şi ne fac să sperăm la o țară mai europeană, mai prosperă şi mai frumoasă”, a menționat Liubomir Chiriac, directorul executiv al IDIS „Viitorul”.

Acestea au fost premiate pe 21 decembrie, în cadrul unei ceremonii festive, organizată de către IDIS „Viitorul”, în cadrul Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice locale, care este implementat cu suportul financiar al Consiliului Europei. „Mă bucur că aceste practici sunt sărbătorite, dar cel mai important este nu doar să-i felicităm pe câștigători, dar și să învățăm de la ei. A învăța din bunele practici este cea mai bună practică de învățare. Sunt peste tot, mai ales în Republica Moldova primari și colectivități care inovează, care aduc soluții noi la probleme comune pentru a îmbunătăți viața cetățenilor”, a menționat și Daniel Popescu, șeful Departamentului Guvernare democratică de la Consiliul Europei.

De subliniat că scopul Programului Bunelor Practici este de a identifica și disemina inițiativele originale din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.

„Programul Bunelor Practici este un exemplu bun, demn de urmat și de replicat. Acest program descoperă foarte multe inițiative; descoperă oameni care, prin sacrificiu și dedicație aduc schimbări în comunitățile locale și servicii mai bune pentru cetățeni. Tot respectul, toată recunoștința și prețuirea pentru stimații colegi și cei implicați în dezvoltarea locală”, a susținut și Tatiana Badan, președintele CALM.

În cadrul Ceremoniei naționale de premiere a celor mai bune practici în administrația publică locală au fost decernate 11 certificate de participare, 9 mențiuni, 9 premii de gradul III, 7 premii de gradul doi, 7 premii de gradul I și 3 premii speciale pentru cele mai bune practici implementate de administrațiile locale în perioada 2019-2020. Autoritățile câștigătoare s-au ales cu trofee, diplome și suprize din partea partenerilor Programului Bunelor Practici.

Potrivit organizatorilor, pentru ediţia din acest an a Programului Bunelor Practici au fost depuse 64 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 40 de autorități publice locale din Moldova în perioada 2019-2020. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1.Guvernare transparentă pentru o administrație publică eficientă 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Eficiența energetică – prioritate pentru orice localitate; 4. Tradiții autentice acasă.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005, cu suportul Consiliului Europei și implementat de către IDIS „Viitorul”. Scopul acestei program este acela de a identifica și disemina inițiative inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *