Activitatea secției psihonarcologie din cadrul Spitalului raional Ungheni a fost suspendată

La  data de 13 octombrie se ia decizia de a suspenda activitatea Secției Psihonarcologie din cadrul Spitalului raional Ungheni. Motivul? Nu a trecut acreditarea. „Această clădire este veche, construită încă de prin anii 1940 și de atunci nu s-a mai făcut reparație capitală, prezentând un pericol de securitate atât pentru pacienții internați în secție, cât și pentru angajați”, spune Vladimir Popovici, director interimar al Spitalului raional Ungheni.

În acelați context, Vladimir Popovici a subliniat că edificiul nu are fundament, iar pereții sunt instabili. „Dacă în caz de cutremur, se surpă podul sau pereții și se întâmplă o nenorocire, cine se va face vinovat? Nu trebuie să riscăm cu viața oamenilor! Acești oameni tot au dreptul la niște condiții normale, pentru a fi tratați corespunzător”, a subliniat dânsul.

Potrivit directorului interimar, această clădire urmează să fie demolată și pe același loc va fi construită o nouă clădire. Dar când se va întâmpla acest lucru, Vladimir Popovici încă nu știe pentru că de surse financiare pentru astfel de lucrări, instituția nu dispune, dar mizează pe susținerea financiară a Consiliului raional, sau pe resurse financiare atrase din proiecte.

Deocamdată, pacienții care au nevoie de îngrijiri specializate, sunt transportați la Chișinău din „contul spitalului”, vorba directorului interimar. „Iar cei care sunt aduși de către ambulanță în stare avansată de alcoolemie, atunci la Unitatea de Primiri Urgente i se acordă ajutor, pacientul este „scos” din starea dată și se trimite acasă”, a subliniat Vladimir Popovici.

Ca soluție alternativă, se preconizează a fi deschisă temporar secția de psihonarcologie, în incinta Secției Boli Cronice, care va fi divizată, dar deocamdată acest lucru nu e posibil pentru că acolo activează Secția Covid. „Însă imediat ce situația privind Covid-19 se va ameliora, vom redeschide secția aici”, a dat asigurări directorul interimar.

La rândul ei, Galina Aparu, șefa Secției Psihonarcologie spune că nu este de acord ca secția să fie închisă, pentru că este una destul de solicitată, mai ales acum pe timp de iarnă. „Doar nu cădeau pereții și curgea apa, se putea face o reîmprospătare a secției”, a punctat ea, după care a mai adăugat: „Acuma pe timp de iarnă sunt aduși boschetari, cu semne de hipotermie și degerături. Mulți din această categorie se tratează la noi. Plus la toate, această secție este una regională, unde sunt aduși pacienți din Nisporeni, Fălești și Ungheni, desigur”. În această ordine de idei, Vladimir Popovici a subliniat: „Unii vin doar pentru a mânca și a dormi din contul spitalului. Secția Psihonarcologie nicidecum nu e un azil!”.

În Secția Psihonarcologie lucrau 17 persoane, iar Vladimir Popovici spune că toți angajații au fost repartizați în alte secții pentru a-și desfășura munca. Doar două persoane sunt în concediu.

„Atunci când se va termina concediul, eu și asistenta superioară vom ieși la lucru și vom vedea ce va fi. Dacă se va deschide secția în altă parte bine, dar dacă nu, atunci riscăm să rămânem fără lucru”, a subliniat Galina Aparu.

În schimb, Vladimir Popovici susține că până va fi redeschisă secția, Galina Aparu va activa la Centrul de Sănătate Ungheni, în calitate de narcolog sau psihiatru „La noi totul este organizat, nimeni nu a rămas fără lucru!”, a conchis dânsul.

Potrivit informațiilor oferite de Galina Aparu, Secția Psihonarcologie din cadrul Spitalului raional Ungheni dispune de 26 de paturi, 16 fiind repartiate pentru narcologie, iar 10 pentru psihiatrie. Lunar, per total, se înregistrează un număr de 70-80 pacienți. Iar durata unui tratament îl constituie 15 – 20 de zile.

Tatiana Tesliuc

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *