Tinerii jurnaliști în acțiune: Drumul spre cunoașterea istoriei locale duce prin bibliotecă

”Să păstrăm patrimoniul satului natal!” – acesta este îndemnul cu care Biblioteca Publică Hristoforovca și-a propus să cerceteze și conserveze istoria locală prin implicarea locuitorilor în restabilirea și crearea istoriei satului natal.

Ideea de a pune în lumină istoria localității s-a născut în cadrul unui proiect unde a fost format un Grup de Inițiativă Locală – ”SAVE” Hristoforovca. Din acest grup face parte și fostul director al gimnaziului din sat doamna Maler Tatiana care a venit cu propunerea de a utiliza ca bază cele câteva obiecte adunate de profesorul de istorie Verbii Ion împreună cu elevii săi pe vremea când Gimnaziul activa.

Ghidați de Ecaterina Maler, bibliotecara Bibliotecii Publice Hristoforovca, foștii profesori, locuitorii satului, dar mai ales tinerii, au fost încadrați activ în colectarea exponatelor. Astfel, se scotocește prin arhivele familiilor, prin poduri și șoproane și se aduc pentru muzeu fotografii, obiecte vechi cu valoare istorică. „Efortul depus este enorm însă sperăm ca Muzeul să sporească farmecul Bibliotecii și să devină un punct de atracție local și nu numai”, spune bibliotecara.

 În muzeu se adună  lucruri ce conturează istoria vie și nu chiar îndepărtată a acestui sat

Un loc aparte revine perioadei celui de-al II-lea război mondial, unde vizitatorul deja poate vedea o mica colecție de obiecte utilizate pe front. Într-un colț – unelte de țesut și de tors, într-un altul – o bogată colecție de obiecte din lut și alte accesorii din gospodăriile țărănești. Colectate cu migală și aranjate frumos te fascinează  și  mulțimea de broderii și prosoape lucrate manual de meșterițe iscusite ale satului.

După ce  cuprinzi cu privirea toate exponatele deja colectate care te îmbie să vizitezi și să admiri, realizezi că aici se  păstrează o adevărată comoară, o  comoară incredibil de frumoasă care va da un plus valoare bibliotecii.

„Suntem profund recunoscători doamnei primar Nistor Ludmila pentru tot sprijinul financiar și moral acordat pentru a susține ideea de a crea un Muzeu al satului. Mulțumim tuturor persoanelor care  și-au adus aportul la crearea muzeului donând sau colectând obiecte cu interes istoric și vă aducem la cunoștință faptul ca în prezent se muncește asupra amenajării Muzeului”, a mai menționat bibliotecara.

Angajații bibliotecii  așteaptă obiecte ce reflectă trecutul comunității obiecte ce vor oferi posibilitatea tinerei generații să își satisfacă curiozitatea și interesul asupra istoriei satului natal.


Articolul este scris de Ionela Livițchi în cadrul proiectului: „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate”.

Proiectul este implementat de Asociația Baștina Frăsinești Ungheni, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Integrată Căușeni (ADDI), în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *