VIDEO / Gest de solidaritate pentru o familie de romi din Călărași

O femeie cu trei copii din Călărași, care toată viața a trăit în chirie schimbând mai multe locuințe, a fost ajutată de mai mulți credincioși să-și cumpere o casă.

Visul de a avea o casă a sa a devenit realitate pentru Maria Spînu din orașul Călărași, după ce a fost ajutată de preotul de la biserica unde merge duminică de duminică. Dumitru Rusu, parohul Bisericii ”Sfânta Cuvioasă Parascovia” din orașul Călărași cunoștea de ani buni situația precară în care își ducea traiul familia Mariei. Femeia de 36 de ani, care a găsit susținere la biserică, îi povestise în repetate rânduri preotului că a obosit să tot schimbe gazdele și să ducă lipsuri. Fiind de etnie romă, atât Maria cât și copiii ei au întâmpinat multe greutăți și discriminare din partea oamenilor, dar le-au depășit pe toate cu capul sus. Potrivit preotului Dumitru Rusu, copiii Mariei sunt bine educați, sunt mereu îngrijiți, curați și respectuoși. Băiatul cel mai mare, Cătălin, este campion la lupte libere, având, la doar 14 ani, o colecție impresionantă de medalii, diplome și trofee. Cel mai mic dintre frați are doar un anișor, iar Maria își crește copiii din alocația mică pe care o are după ce a ieșit în concediu de îngrijire a copilului, lucrând ca dereticatoare la o instituție din oraș.

Copleșit de istoria acestei familii, preotul a decis să ceară ajutor de la oamenii de bună credință. După mai multe cercetări, au găsit o căsuță nu prea mare din regiunea Karabliului, pentru care proprietarul a cerut 6000 de euro, fiind de acord să i se achite suma în două rate. Maria și-a încercat norocul la una dintre băncile din oraș și a reușit să ia un credit de 50 mii de lei, ceea ce nu acoperea nici jumătate din sumă. Părintele avea strânși de mai multă vreme 10 mii de lei de la enoriași pentru construcția unei stații de așteptare, dar din cauza unor probleme birocratice întâlnite la primărie, i-a convins pe credincioși să îi ofere Mariei banii, pentru că ea avea mai mare nevoie.

Următorul pas a fost să ceară ajutorul și pe facebook. Într-un videou filmat la biserică, preotul ”s-a pus chezaș” pentru a aduna banii de care aveau nevoie Maria și copiii săi. La început a adunat sume mici, de pe la mai multe familii care au vrut să ajute, iar într-o bună zi a primit un apel de la un conațional stabilit tocmai în America. Acest domn, care a cerut să i se păstreze anonimatul, a reușit să ofere, împreună cu câțiva prieteni, suma de 950 de dolari. ”Nu îl cunosc pe acest om decât de pe facebook. Dar a mai întins câte o mână de ajutor și mai înainte”, susține preotul. Astfel, cu dolarii primiți din America, cu banii adunați în ajun de la cei câțiva credincioși și cu încă o sumă oferită de biserică, s-au adunat 1000 de euro. Preotul a decis să îi ofere banii adunați Mariei de față cu toată lumea, chiar în ziua hramului bisericii, de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Un nou filmuleț a fost făcut și postat pe rețelele sociale, în care se poate citi bucuria imensă de pe chipul Mariei, fericită că poate achita prima rată pentru casă.

După  o săptămână avea să se întâmple ceva neverosimil. În timpul slujbei de duminică, părintele Dumitru a observat un plic la una dintre icoanele din biserică. Când s-a apropiat, a fost uluit să citească acolo scris următorul text: ”Bani pentru casa Mariei”. ”S-a produs o minune. Altfel nu o pot numi.În plic erau puși 1000 de euro și probabil cel care i-a lăsat nu a vrut să se afișeze, oferindu-i din suflet. Astfel că pentru a achita toată suma pentru casă, Maria mai are nevoie de mai puțin de 400 de euro”, ne-a spus, bucuros, părintele.

Dumitru Rusu este cunoscut călărășenilor pentru gesturile sale de solidaritate, după ce a lansat mai multe campanii de ajutorare. De această dată însă rezultatul a fost unul semnificativ, iar părintele se simte mândru că oamenii s-au solidarizat, au călcat peste prejudecăți și au întins o mână de ajutor unei familii aflate în impas.

”Bucuria din ochii Mariei și copiilor săi este cea mai mare mulțumire. Gestul pe care l-au făcut oamenii a demonstrat că împreună putem face lucruri frumoase. În aceste vremuri vitregi este și mai greu să îndupleci pe cineva să jertfească, cu atât mai mult când e vorba despre romi, față de care cei mai muți dintre noi au anumite prejudecăți. Dar am reușit”, a subliniat Dumitru Rusu. Acum părintele este convins că familia Spînu va avea un cuib cald și îngrijit. ”Maria este o bună gospodină, am observat asta atunci când le-am trecut pragul, pentru că le-am oferit ajutor de câte ori s-a ivit posibilitatea. Chiar și în această săptămână i-am procurat băiatului cel mari papuci pentru iarnă, pentru că nu avea ce să încalțe, iar mama are și așa de întors datoria la bancă”, ne-a povestit părintele. Din spusele părintelui, chiar dacă sunt de puțină vreme acolo, Maria a reușit deja să facă o mică reparație prin odăi și să facă ordine peste tot. ”Maria se gândește că în orice clipă le-ar putea trece pragul cineva dintre cei care au donat bani și nu se cade să îi întâmpine cu dezordine”, a mai adăugat preotul  Dumitru Rusu.

Doina Harea

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *