Cine va reprezenta raionul Călărași la etapa națională a concursului „La izvoarele înțelepciunii”

Concursul de lectură „La izvoarele înţelepciunii” și-a desemnat recent câștigătorii la Călărași. Astfel, la data de 13 octombrie, la Biblioteca Publică Raională „Grigore Vieru” din Călăraşi, s-a desfășurat a 31-a ediție a concursului de lectură „La izvoarele înţelepciunii”. Ediția actuală a fost consacrată vieții și creației scriitorului Vladimir Beșleagă, care în acest an a atins onorabila vârstă de 90 de ani. Evenimentul a fost organizat, ca de fiecare dată, în strânsă colaborare cu Direcția Învățământ, Tineret și Sport Călărași.

Participanți înscrişi în competiţie au demonstrat cât de bine sunt familiarizați cu viața și activitatea autorului şi a operei sale de o valoare incontestabilă. Concurenții au avut șapte probe, demonstrând cunoașterea datelor esențiale din viața, activitatea, creația autorului, răspunzând la câte două întrebări din: biografia, critica literară și din lucrările propuse pentru lectură, în protocolul de organizare a concursului. La ultima probă, orală, fiecare participant a avut să comenteze un fragment selectat din romanul ,,Ignat și Ana”, respectând câțiva parametri.

Clasamentul a arătat în felul următor: Ana Iosob de la Liceul „Mihail Sadoveanu” și Tatiana Vameș de la Liceul „Vasile Alecsandri” au obținut locul I. Cristina Odobescu de la Liceul „Mihail Sadoveanu” și Mihaela Vașchevici de la Liceul „Mihai Eminescu” din Sipoteni – Locul II. Iar Valeria Dragancea de la Liceul „Vasile Alecsandri” și Iepuraș Daniela de la Liceul „Mihai Eminescu” din Sipoteni s-au clasat pe locul al III-lea.

Potrivit Margaretei Florea, specialist principal la Direcția Învățământ Tineret și Sport Călărași, participanții din acest an au dat dovadă de un nivel înalt de pregătire. „Elevii, buni cititori ai ,,celui mai important prozator al secolului al XX-lea” (Ion Simuţ), au demonstrat competențe de lectură bine formate, spirit analitic, critic și, cu certitudine, vor fi inamici ai inerției și ai ignoranței”, a subliniat dânsa, care a fost și președinta juriului.

Acum cele două deținătoare ale primului loc, Ana Iosob și Tatiana Vameș, se pregătesc de etapa republicană a concursului.

Învingătorii etapei raionale s-au învrednicit de diplome, dar și de premii bănești.

Etapa națională se va desfășura la 6 noiembrie. Iar etapa finală, unde vor participa 10 elevi din Republica Moldova (cei care au luat premiul 1 la etapa națională) și 10 din România, se va desfășura la 27 noiembrie.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *