Antrenoarea Anisia Său – despre fotbalul feminin, pasiune și stereotipuri

Totul este posibil, dacă îți dorești cu adevărat! Asta susține Anisia Său din Măcărești, în prezent studentă, precum și jucătoare de fotbal la Clubul Sportiv „Noroc” din Chișinău și antrenoare de fete WU-16.

„Scopul meu este să cultiv și să transmit noilor generații dragostea față de acest sport-rege”, spune ferm tânăra.

Fotbalul, mai povestește Anisia, a făcut și face parte din viața ei. „Fotbalul a devenit parte din viața mea și foarte mult vreau să contribui la realizarea schimbărilor, sunt convinsă că nu sunt singura care își dorește ca fotbalul feminin să se dezvolte”, a mai adăugat tânăra.

Primele incursiuni în domeniul fotbalului

A pășit pe terenul de fotbal la vârsta de 10 ani, în echipa FC „Victoria” Măcărești. Cel care a îndrumat-o și a încurajat-o a fost antrenorul Ion Sacacol, căruia Anisia Său îi este profund recunoscătoare.

Amintirile acelei perioade i se perindă în fața ochilor, retrăind și acum entuziasmul și motivarea cu care pășea zi de zi pe terenul de fotbal.

La rându-i, Ion Sacacol care, de 12 ani, antrenează echipele de fete spune că Anisia este unica lui discipolă care a devenit antrenoare.

 Stereotipurile cu care s-a ciocnit pe parcursul timpului

Unele stereotipuri, precum „Ești fată și fetele nu pot juca fotbal” sau „Mai bine stați acasă și faceți mâncare”, au răsunat atunci și, din păcate, Anisia spune că le aude și acum: „E trist că unii gândesc așa”.

Niciodată însă nu s-a gândit să abandoneze sportul. Este convinsă că va continua să-l promoveze, în pofida tuturor stereotipurilor.

Anisia Său spune că este greu pentru o fată să joace fotbal, pentru că, pe lângă stereotipuri, fotbalul feminin încă este slab dezvoltat în țara noastră: „Sper ca, în următorii ani, fotbalul feminin să ia amploare”.

Anisia este însă o optimistă și consideră că, doar cu dorință și dedicare, orice fată care vrea să practice fotbalul feminin va avea succes. „Da, eu sper și cred că fotbalul feminin are viitor. Depinde mult de cei de la conducere, precum și de antrenorii echipelor. Evident, și fotbalistele pot contribui la dezvoltarea lui”, a conchis antrenoarea.

NOTĂ: Din august 2018, Anisia Său este membră a Clubului Sportiv „Noroc” din Chișinău, echipa fiind condusă de Alina Stețenco, care a îndrumat-o și a susținut-o pe Anisia. Din august 2019 este antrenoare de fete WU-16 și, tot în august, au reușit să câștige un turneu.

Pe lângă fotbal, este studentă în anul IV la Colegiul ,,Alexei Mateevici” din Chișinău și în anul I la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Drept.

Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *