O familie din Sipoteni și-a plantat propria pădure, după ce a renunțat la traiul la oraș

După ce au muncit ani de-a rândul departe de casă, soții Gheorghina și Vasile Morari au decis să se bucure de liniștea din mijlocul naturii și au sădit o pădure la Sipoteni.

Au rezistat doar trei ani în apartamentul pe care-l aveau la Chișinău, apoi l-au vândut și au investit banii în terenuri pe care au plantat arbori, iar acum, ușor-ușor, pădurea lor prinde contur.

Au plantat câte două hectare pentru fiecare copil

Vasile a revenit acasă după mai bine de douăzeci de ani de muncă în Federaţia Rusă, atunci când firma sa de costrucţie a întâmpinat dificultăți. Chiar dacă  a absolvit Colegiul de Construcții, atunci când s-a întors la baștină, a decis să-și împlinească un vis mai vechi – acela de a se face pădurar. Acum 11 ani, când a întâlnit-o pe Gheorghina și s-au îndrăgostit, au hotărât că momentul ar trebui marcat prin a planta împreună un copac. De acolo a şi început totul.

Gheorghina este și ea călărășeancă, din satul Hirova. După ce a absolvit Academia de Aviație a lucrat mai mulți ani ca stewardesă și nu s-ar fi gândit vreodată că va ajunge să fie atât de încântată de pădure. „Trebuie să recunosc că la început nu prea eram așa de impresionată de idee, dar în timp, Vasile m-a molipsit de dragostea lui mare pentru natură, pentru tot ce se petrece în sânul ei”, povesteşte acum Gheorghina.

Chiar și nunta celor doi s-a ținut tot în pădurea de la Sipoteni. Mai apoi, la naşterea fiecăruia dintre cei trei copii, soţii Morari au plantat pădure. Când s-a născut Vasilică, în anul 2014, au plantat două hectare de salcâmi, apoi în 2019, când s-a născut Elizabeth – alte două hectare, iar acum urmează altele două în cinstea mezinei Raisa. Astfel că până la ora actuală familia are în gestiune nu mai puțin de 7 hectare de suprafeţe împădurite şi alte 8 hectare de teren pe care l-au cumpărat treptat, de-a lungul mai multor ani, de la localnici și pe care la fel urmează să planteze copaci.

Un lac și o agropensiune în mijlocul pădurii

Copiii cuplului sunt și ei fascinați de pădure. Vasilică, deși are doar 7 anișori, o face pe ghidul atunci când vine cineva străin în ospeție. Le povestește cu lux de amănunte despre speciile de copaci, despre cum vreunul dintre aceștia a fost ros de un iepure, precum și alte amănunte ce fac deliciul vizitatorilor. ”Copiii sunt sinceri, iar turiștii apreciază faptul că el își ia rolul în serios și le povestește atâtea lucruri cu lux de amănunte. De altfel, pe viitor ne-am dori să ne putem ține copiii acasă, să nu fie nevoiți să plece peste hotare. Ne propunem să le dăm aici de muncă, ca fiecare să își poată câștiga pâinea”, sunt de părere antreprenorii.

De ceva timp, în mijlocul pădurii soților Morari se lucrează asupra construcției unei agro-pensiuni de toată frumusețea. Lacul pe care l-au săpat îi răsplătește de câțiva ani cu pești de toate mărimile, iar pescarii de prin părțile locului adoră să își arunce aici undițele. Pentru ei urmează se construiască locuri special amenajate, iar pentru cei care vor dori să rămână peste noapte la Sipoteni, familia Morari construiește tocmai 7 căsuțe ecologice din lemn, dotate cu toate comoditățile. Tot aici prind contur două piscine – una pentru maturi și alta pentru copii, iar alături: un teren de volei și unul de tenis.

„Ne agățăm de orice proiect”

”Investițiile sunt foarte mari, așa că ne agățăm de orice proiect despre care auzim”, povestește Gheorghina Morari, după care mai adaugă: „Deocamdată am reușit să primim fonduri de la stat, prin intermediul Programului PARE 1+1, dar și de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Banii dați ne sunt de mare ajutor, așa că vom persevera să căutăm resurse pentru a ne vedea planurile realizate.

Pe viitor, soții intenționează să amenajeze o sală de conferințe, să amenajeze o mini-fermă de struți, dar și să facă o prisacă ce va servi drept punct de atracție pentru turiști. Pădurea este constituită mai mult din salcâmi, dar aici se găsesc și tei, iar în scurt timp vor fi plantați și puieți de liliac, fâșii de lavandă, de urzici și alte plante, astfel încât albinele să aibă de toate pentru a da cea mai bună miere. ”Turiștii vor putea asista la munca din prisacă, vor primi produse apicole în dar, alături de ceaiuri din salcâm, dar și din alte plante medicinale care se găsesc în pădurea noastră”, ne-a spus antreprenoarea. Tot pentru oaspeți gospodina casei are multe alte planuri: să organizeze excursii, să gătească mâncare împreună, să citească povești și să întâmpine împreună zorii etc.

Planuri peste planuri

Și planurile familiei Morari nu se opresc aici. Aceștia se gândesc să îngrădească pădurea și să creeze astfel un mediu protejat pentru animalele și păsările sălbatice. Visul de a crea un adăpost pentru animalele ajunse în pericol este unul care-i preocupă de mai multă vreme. După ce au găsit un pui micuț de căprioară, pe care l-au hrănit zilnic timp de mai multe luni deoarece mama lui căzuse pradă vânătorilor, s-au atașat de el ca de un membru a familiei. Oscar (așa a fost botezat puiul), a crescut mare, dar tot vine atunci când este chemat și își răsplătește familia adoptivă cu atingeri prietenoase. Pe lângă căprioare, în zonă se mai găsesc fazani, porci sălbatici, vulpi, diferite soiuri de păsări, dar și multe veverițe, pentru care soții Morari au și plantat special mai mulți copaci de alun. ”Aici toate vietățile se simt în largul lor, iar noi ne gândim cum să le ușurăm viața. Pentru iarnă vom amenaja mai multe iesle și căsuțe pentru hrană, astfel încât să le ademenim la loc sigur și să le oferim ulterior și turiștilor șansa de a se împrieteni cu ele”, au mai adăugat proprietarii pădurii.

Doina Harea

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *