Judecătoria Ungheni va concura pentru titlul de judecătorie model

Judecătoria Ungheni, alături de cea din Bălți, va concura pentru titlul de judecătorie model în cadrul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, lansat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Proiectul va sprijini judecătoriile Ungheni și Bălți în realizarea și menținerea statutului de instanță model prin creșterea eficienței, performanței și calității serviciilor bazate pe standardele Cadrului internațional pentru excelență judecătorească (CIEJ) și prin adaptarea serviciilor acestora la necesitățile justițiabililor. Totodată, proiectul va încuraja realizarea reformelor de jos în sus, inițial, prin susținerea a două judecătorii să atingă statutul de instanță model, iar, mai apoi, prin extinderea activităților la scară națională, motivând și alte judecătorii de primă instanță să aplice cele mai bune practici.

„Odată cu independența R. Moldova, Statele Unite a oferit suport sectorului justiției pentru a-l face mai eficient, transparent și responsabil față de cetățenii săi. Acum zece ani la Chișinău, pe atunci vicepreședintele Biden a vorbit despre necesitatea combaterii corupției, consolidării instituțiilor democratice și crearea unui sistem judiciar echitabil și de încredere. Prin intermediul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, continuăm parteneriatul nostru cu judecătoriile moldovenești pentru a crea centre judiciare de excelență care oferă servicii comunităților lor. Statul de drept este o piatră de temelie pentru democrație. Societatea nu poate avansa fără acesta”, a declarat Laura Hruby, însărcinat cu afaceri, Ambasada SUA în Moldova.

Președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Schiopu, a menționat că instituția pe care o reprezintă speră să crească accesibilitatea serviciilor judecătorești și încrederea publicului în sistemul judiciar.

La rândul său, Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției a declarat că va susține plenar Proiectul „Instanțe Judecătorești Model”, deoarece acesta are drept scop să asigure servicii de calitate pentru cetățeni.

„Lucrurile pe care vrem să le facem în țară țin de edificarea unui stat de drept. Această agendă ambițioasă pe care ne-am propus-o nu poate fi îndeplinită fără de suportul partenerilor de dezvoltare. Lucrurile se vor îmbunătăți calitativ atunci când cetățenii vor avea încredere în actul justiției și sperăm că acest proiect va contribui la acest lucru”, a declarat dânsul.

Directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander a menționat că proiectul va îmbunătăți performanța instanțelor, precum și realizarea justiției în conformitate cu așteptările cetățenilor.

„La alegerile recente, cetățenii moldoveni au dat un vot de încredere pentru instituțiile publice reformate, care îndeplinesc necesitățile populației. Vrem să susținem acest proces de transformare democratică a judecătoriilor în intanțe model la următoarele capitole: performanță, eficiență, deschidere și încredere în „gardienii” statului de drept”, a completat dânsul.

Cele două judecătorii pilot (Bălți și Ungheni) au fost selectate în urma unui concurs public de către o comisie formată din reprezentanți ai proiectului, Consiliului Superior al Magistraturii, Agenției pentru Administrarea Instanțelor Judecătorești și ai partenerilor din sectorul justiției. Instanțele selectate s-au remarcat prin viziuni clare asupra dezvoltării de viitor, o mare varietate de îmbunătățiri propuse, precum și interes demonstrat și disponibilitate de timp și resurse umane. Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va ajuta judecătoriile Ungheni și Bălți să dezvolte și să implementeze standarde de management al calității pentru a-și îmbunătăți indicatorii de performanță, precum și va contribui la satisfacerea necesităților justițiabililor prin instituționalizarea platformelor și instrumentelor de comunicare pentru consultarea a diverse grupuri de justițiabili și cetățeni cu privire la problemele juridice și organizarea instanțelor.

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va oferi asistență și la nivel național în domeniile cheie precum instituționalizarea CIEJ, monitorizarea performanței instanțelor, planificarea strategică, mecanisme online de reclamații, implicarea comunității, îmbunătățiri la Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, precum și un program de granturi.

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va fi implementat până în ianuarie 2024 și are un buget de 5,6 milioane USD.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *