30 de ani de la înființare. Atât a împlinit Liceul „Gheorghe Asachi” din Ungheni

Pe 28 august, Liceul „Gheorghe Asachi” a împlinit 30 de ani de la fondare.

Bazele instituției au fost puse în 1989

Cel care a pus bazele acestei instituții este Boris Zugravu care a fost și directorul liceului timp de două decenii. Școala a fost proiectată după „gustul și creierul meu”, vorba fostului director.

A profesat timp de 55 de ani, a învățat peste 25 mii de copii. S-a străduit să fie un pedagog sincer, deștept și să meargă în pas cu legea. Cea mai mare realizare a lui este stima și respectul pe care îl are și acum, peste ani, de la foștii săi elevi. „Eu consider că liceul „Gheorghe Asachi” este cel mai bun liceu nu din raion, dar din republică”, a declarat mândru, Boris Zugravu.

La insistenețele lui, școala a fost construită în timp record: timp de 2 ani. Iar la 1 septembrie 1991, Școala Medie „Gheorghe Asachi”, își deschide larg ușile pentru 992 de elevi și 73 de pedagogi.

De zece ani, un alt director

De zece ani, director al instituției este Gheorghe Primac. La rândul lui, se mândrește de realizările pe care le-a obținut de-a lungul deceniului, în calitatea sa de director. „Din start mi-am pus ca obiectiv să aducem prioritățile de bază în fața tuturor actorilor care sunt implicați în procesul educativ – cadre didactice, elevi și părinti, fiind informați despre responsabilitățile fiecărui în parte. Noi, cadrele didactice venim în fața elevilor cu acele conținuturi curiculare prevazute prin lege la cel mai înalt nivel, elevii trebuie să depună efort, așa cum prevăd regulamentele interne, ca să însușească conținutul și părinților le revine a treia parte, să verifice cum copiii se prezintă la școală și ce realizează. Deci, procesul de predare, învățare, evaluare aparaține tuturor”, a subliniat Gheorghe Primac.

Și-a propus ca o școală să devină, cu adevărat, prietenoasă copiilor prin crearea unor condiții optime de studii, începând cu dotarea claselor cu mobilier și terminând cu implementarea multor proiecte benefice atât pentru elevi, cât și pentru cadre didactice.

Cel mai grandios proiect, de cinci milioane lei a fost implementat acum câțiva ani și instituția a fost eficientizată energetic, fiind astfel reduse cheltuielile, iar în clase este cu mult mai cald. „Un ultim eveniment este că instituția noastră a fost acreditată. Săptămâna trecută am primit și certificatul”, spune mândru Gheorghe Primac.

30 de ani. E mult? E puțin?

„Avem o vârstă frumoasă, este echivalentă cu vârsta țării. 30 de ani pentru un om este o tinerețe frumoasă, pentru o instituție este o vârstă firavă, pentru că ea trebuie să se manifeste în timp. Dar așa cum spunea Aristotel – orice început bun este o jumătate din întreg – așa și noi credem că în perspectivă, instituția noastră va continua să se dezvolte”, a menționat directorul.

De altfel, cu ocazia acestei frumoase vârste a instuției, se planifică ca anul de studii 2021-2022 să fie dedicat celor 30 de ani de la înființarea liceului. „Fiecare comisie metodică va realiza periodic câte o activitatea dedicată acestor 30 de ani ai instituției, vor decide ce fel de activitate, pentru ca fiecare elev în parte să cunoască mai bine instituția în care învață”, a subliniat directorul.

Desigur că în acești 30 de ani au fost și relizări, și eșecuri, și planuri nerealizate, dar cel mai important este faptul că performanțele cresc. „Deși este loc și de mai bine, ne mândrim că în instituție vin tot mai mulți copii pentru că avem profesori buni, cu performanțe deosebite. Dacă anul precedent am avut 35 de clase, anul acesta avem 37. Și apare întrebarea: de ce mai mulți? Înseamnă că se aude de noi, de performanțele noastre”, a conchis Gheorghe Primac.

NOTĂ:

În 1998 instituția a căpătat statul de Liceu Teoretic. Acum la Liceul „Gheorghe Asachi” își fac studiile 995 elevi și profesează 60 de cadre didactice.

 

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *