Demonstrat. Ungheni este unul dintre municipiile cu cel mai mic tarif la apă și canalizare
Este sau nu cel mai mare tarif la apă și canalizare la Ungheni? Am încercat să căutăm răspuns la aaceastă întrebare în cadrul inițiativei de monitorizare participativă desfășurate în prezent de Asociația Obștească „AVÎNT”.
Deși unghenenii se plâng că tariful la apă e mare, autoritățile spun că, tariful pentru apă și canalizare în municipiul Ungheni, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru agenți economici este unul dintre cele mai mici în Republica Moldova.
”La Ungheni este, practic, cel mai mic preț. Dacă e să analizăm toate raioanele de sus până jos, cei care suntem conectați direct din râul Prut, la noi este mai scump decât la Cahul cu câțiva bănuți, în rest, toți au tarife mai mari, exact același lucru e și cu canalizarea”, a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.
Potrivit lui Petru Scutaru, director ÎM „Apă Canal”, Ungheni, pe parcursul întregului an, întreprinderea execută atâtea lucrări în cadrul întreprinderii, iar acestea nu acoperă deloc cheltuielile din tariful stabilit.
”La moment, ca să ne permitem să schimbăm zeci de metri de țevi ce transportă apele uzate, avem nevoie de zeci de mii de lei. Dar vă zic, colectoarele prin care se transportă sunt deja într-o stare deplorabilă. Dar acești bani noi nu-i avem prevăzuți în tarif, nici o lucrare de fapt nu e prevăzută în tariful de apă și canalizare. ANRE nu ne acceptă nici un bănuț în direcția dată. E dificil”, a subliniat dânsul.
Pe lângă lucrări tehnice și cheltuieli neprevăzute, Petru Scutaru mai vorbește și de lipsa responsabilității oamenilor de a achita la timp factura pentru apă și canalizare. ”Pe lângă oamenii care nu au responsabilitatea de a achita la timp, noi avem și agenți economici care au de câteva luni datorii și nu mici. Vrem să fim înțelegători cu toți, dar nu și în momentul când întreprinderea are de suferit cheltuieli”, a explicat directorul.
În cadrul unor discuții publice care a avut loc la Ungheni, Nicolae Vieru, directorul pe producere la ÎI ”Apă Canal”, a spus că se urmărește regionalizarea rețelelor de apă pentru ca întreprinderea să-și poată acoperi cheltuielile. ”Este nevoie pentru a ne extinde și a regionaliza rețelele de apă, pentru a putea acoperi cheltuielile pe care le suportă întreprinderea”, a subliniat el.
Întrebat dacă cei de la bloc achită diferit față de casele individuale, Vieru a explicat: ”Avem 5000 case individuale, 45 blocuri cu 9 etaje și 63 blocuri cu 5 etaje și 202 blocuri cu 2, 3 etaje. Bineînțeles că prețul la apă este același, 94% sunt monitorizați printr-un contor și cât consumă atât achită. La canalizare e mai diferit”.
Pentru serviciile de canalizare cel mai mic preț îl are Ungheniul. Per total, tariful pentru apă și canalizare este de 20,47 lei/m c. Mai ieftin decât la Ungheni e doar la Cahul – cu 64 de bani/m c.
”Noi încurajăm oamenii să acceseze site-ul ANRE și să vadă toate tarifele, să analizeze. Faptul că râul Prut e aproape ca distanță nu ne scutește de cheltuieli de perfecţionarea proceselor tehnice pentru captarea apei, îmbunătăţirea calităţii, transportul, înmagazinarea în rezervoare şi distribuirea apei prin conducte sub presiune pînă la fiecare consumator. Noi la Ungheni avem una din cele mai calitative ape după tratare a apei brute din r. Prut, iar acest proces necesită cheltuieli”, a explicat Cristofor Codreanu, director comercial ÎM Apa-Canal.
La Ungheni, din anul 2017, tarifele la Apă și Canalizare sunt calculate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică a Republicii Moldova și este stabilit în conformitate cu Metodologia determinării, aprobării şi aplicării tarifelor la serviciile de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate, aprobată prin Hotărârea ANRE nr. 741 din 18.12.2014.
Astfel, structura şi nivelul tarifelor sunt stabilite în așa mod încât să reflecte mai multe aspecte precum costul economic al furnizării serviciului; costurile suportate de ÎM „Apă-Canal” (cheltuieli de exploatare a utilajului, reactive şi material, consum de energie electrică, întreţinere a sistemului de apă şi canalizare, dezvoltare); să reflecte funcţionarea eficientă a serviciilor calitative şi impact pozitiv asupra mediului înconjurător; să reflecte protecţia mediului.
Asociația Obștească pentru Educație și Dezvoltare „AVÎNT” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Monitorizare PARTICIPATIVĂ și dialog CIVIC eficient pentru servicii PUBLICE CALITATIVE în municipiul Ungheni”.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și Asociația Obștească „HABITAT”.
Lasă un răspuns