La Călărași a fost instalată o bibliotecă în aer liber, prima de așa gen

La Călărași a apărut prima bibliotecă în aer liber. Aceasta este inițiativa călărășencei Nicoleta Dvornicov, care și-a propus să creeze o comunitate de cititori.

„Este vorba despre o inițiativă individuală”, spune tânăra, după care mai adaugă: „Eu am dorit să fac ceva în memoria mamei mele care ar aduce beneficii comunității. Astfel, am decis să  instalez această bibliotecă în aer liber”.

Biblioteca în aer liber, care are și un nume sugestiv: „Căsuța cărților,” a fost instalată în fața școlii primare. Locația nu a fost aleasă întâmplător, ci din considerentul că în apropiere sunt mai multe instituții de învățământ. „Eu prima dată am văzut și am utilizat biblioteci în aer liber în Germania. Am fost inspirată de ele și mi-am  dorit o astfel de bibliotecă și în orașul meu de baștină”, mai spune Nicoleta Dvornicov.

„Căsuța cărților” are două rafturi. Iar primele cărți deja și-au găsit locul pe rafturi. Pe raftul de jos, intenționat s-au pus cărți pentru copii, iar pe raftul de sus se găsesc cărți pentru adulți. O parte din cărți au fost achiziționate de Nicoleta Dornicov mine, iar unele au fost donate de membrii familiei tinerei.

Desiguir, pentru a putea citi o carte, fiecare ar trebui să țină cont și de o regulă, foarte importantă: „Ia o carte, lasă o carte”. „Toți sunt invitați să ia o carte din căsuță și să lase alta-n loc, sau după lectură, neapărat să aducă înapoi cartea luată”, a subliniat Nicoleta, după care a mai adăugat: „M-aș bucura dacă această regulă ar fi respectată”.

În plus, Nicoleta Dvornicov spune că i-ar plăcea să vadă părinții împreună cu copiii, sau bunicii împreună cu nepoții să vină să ia cărți sau să citească împreună.

Întrebată dacă nu are temeri că aceste cărți din „Căsuța cărților” nu vor dispărea, Nicoleta răspunde: „Dimpotrivă, eu chiar cred că vor fi multe persoane care vor dona cărți și căsuța va fi mai mereu plină. Eu trec regulat pe acolo și mă bucur când văd cărți noi”.

Nicoleta Dvornicov este fondatoarea EduExtern.  Și-a făcut  studiile de licență în Statele Unite ale Americii, apoi cele de master in Spania. Iar în iulie 2021 a revenit în Moldova.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *