Calea Ferată a Moldovei scoate la licitaţie locomotivele vechi

Calea Ferată a Moldovei scoate la licitaţie 98 de locomotive vechi din cele 220 pe care le are, informează Noi.md.

Acestea sînt garate în depozitul stației Unțești, din raionul Ungheni şi nu au mai fost folosite de mai bine de două decenii. CFM a decis să le vîndă deoarece reparaţiile sînt costisitoare.

„Cînd era marfă, mergeau locomotivele una după alta. La staţiile de sortare Chişinău – Ungheni – Bălţi nu încăpeau trenurile cu marfă. Dar, a venit situaţia cînd stau aici în timpul de faţă şi nu mai au de muncă. Le-a expirat şi termenul de exploatare. Lor le trebuie reparaţii capitale sau reparaţii cu ridicarea, acestea sînt reparaţii costisitoare. Înafară de asta, motoarele astea de tip vechi consumă mai multă motorină, ulei şi din consecinţele astea tot nu-i rentabil”, spune Pavel Dudai, șeful depozitului de la stația Unțești.

Locomotivele din depozit au între 30 şi 50 de ani. Cea mai veche este modelul M62 şi a fost construită în 1970 în URSS. Pe vremuri, atingea 100 de km pe oră dacă tracta tren de pasageri și 80 de km pe oră, dacă trăgea un marfar. Chiar şi acum, cînd nu sînt folosite, locomotivele trebuie întreţinute. Preţurile de pornire vor fi stabilite de o comisie de evaluare a bunurilor.

În 2018, Calea Ferată a Moldovei a achiziţionat 12 locomotive noi la trei milioane 825 de mii de euro bucata.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *