Satele Măcărești și Rădenii Vechi vor avea o Strategie de Dezvoltare a Localității ajustată

Satele Măcărești și Rădenii Vechi vor avea o Strategie de Dezvoltare a Localității la dimensiunea de gen și dezvoltarea Planurilor Locale de promovare a egalității de gen. Și asta pentru că recent, 28 de reprezentanți ai acestor două localități au participat la o ședință de lucru pentru ajustarea acestor strategii de dezvoltare.

Evenimentul a făcut parte din proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”.
Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de către Asociația „Institutum Virtutes Civilis” și Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova. Iar cele 12 comunități partenere ale proiectului sunt – Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zârnești din raionul Cahul și orașul Cahul, dar și satele Măcărești, Mănoilești, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea din raionul Ungheni, precum și orașul Ungheni.

„Este important să ne asigurăm că vocile femeilor sunt luate în consideraţie, că ele participă la elaborarea şi implementarea deciziilor şi contribuie la dezvoltarea și prosperarea comunității. Prin promovarea egalității de gen dintre bărbaţi şi femei vom putea realiza progrese măsurabile și importante pentru Măcărești și Rădenii Vechi. Trebuie să ne asigurăm că documentele strategice de dezvoltare a localității reflectă în mod adecvat situația femeilor din localitate și oferă soluțiile potrivite pentru un trai decent și activitate profesională atât pentru femeile cât și pentru bărbații din comunitate”, a subliniat Olesea Vladîca, manageră de proiect în cadrul AO „Institutum Virtutes Civilis”.

În cadrul ședințelor, grupurile de lucru din localitățile Măcărești și Rădenii Vechi au identificat necesitățile de gen în comunitate pe domeniile de infrastructură și amenajarea teritoriului, educație și sănătate, asistență socială, cultură, sport; dezvoltare economică locală (locuri de muncă și accesul la resurse), sector asociativ și abilitare politică (nivelul de participare la procesul decisional și sectorul asociativ).
Participanții au împărtășit provocările actuale cu care se confruntă locuitorii ambelor localități, precum și eventuale soluții. Discuțiile în grup le-au permis participanţilor să înțeleagă importanța setării scopurilor şi acţiunilor pe care urmează să le întreprindă pentru atingerea egalităţii de gen şi asigurarea participării femeilor în toate sferele vieţii.

„La momentul actual egalitatea de gen reprezintă obiectivul oricărei societăţi democratice. Pentru a obține o reală egalitate de gen, este important ca egalitatea să fie asigurată în toate sferele și la toate nivelurile vieții sociale. În acest context este necesar identificarea şi integrarea nevoilor şi intereselor femeilor şi bărbaţilor în fiecare program, politică, strategie, plan, activități ale administrației publice locale. Aceasta va asigura dezvoltarea unei comunități pașnice, armonioase și inclusive”, a menționat și Tatiana Șaptefrați, expertă în domeniul gender.

De subliniat că la sfârșitul lunii iulie a avut loc prima ședință de consultanță și suport, unde au participat 17 reprezentanți din Zagarancea și Pîrlița.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *