Câțiva tineri din Ungheni vor implementa proiecte sociale grație UPSHIFT Moldova

Sursa foto: www.upshift.md

Opt echipe formate din tineri, din Ungheni și Cahul au reușit să convingă că ideile lor merită să fie implementate în comunități. Printre tematicile de proiect selectate de tineri se numără bullying, discriminarea pe criteriu de vârstă, discriminarea persoanelor cu dizabilități, cyberbullyingul sau discriminarea în bază de gen.

Și asta după ce aceștia au participat în perioada 25 iunie – 18 iulie la tabăra de vară UPSHIFT Moldova. UPSHIFT Moldova este un program de antreprenoriat social pentru tineri, antrenând participanții în materie de scriere de proiect și inovare socială, oferind tinerilor posibilitatea de a obține finanțare pentru ideile lor de proiect. În acest an, la cea de-a treia ediție, UPSHIFT este parte a proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, astfel problematicile sociale pe care s-au axat proiectele tinerilor au fost combaterea tuturor formelor de violență și discriminare.

Cele 4 weekenduri de traininguri online, însoțite de sesiuni personalizate de mentorat au întrunit peste 70 de tineri cu inițiativă din raioanele Cahul și Ungheni, 10 traineri specializați, și echipa de proiect a programului. Participanții au fost ghidați prin toate etapele scrierii unui proiect, au beneficiat de traininguri pe domenii de comunicare și leadership și au fost inspirați pentru a deveni agenți ai schimbării în combaterea tuturor normelor negative și stereotipurilor din societate.

La finalul proiectului, Valeria și Alxendra Codreanu, și Marina Postolachi vor implementa inițiativa ”Generația egalității”. Tinerele au planificat construirea unui foișor, pentru a spori dialogului social din localitate și pentru a organiza o serie de evenimente pe subiectul non-violenței în satul Cornești. Alături de fetele de la ”Generația egalității”, o altă echipă de tineri din Cornești, în frunte cu Cătălina Morozovschi planifică amenajarea unui teren cu aparate sportive în aer liber. Tinerii sunt convinși că acest spațiu va contribui la promovarea comunicării între generații și la combaterea discriminării de gen și de vârstă. Echipele din Cornești își propun să colaboreze în organizarea trainingurilor și sesiunilor de informare pe non-violență.

Felicia Narzîru și Alexandru Malenchii au reușit să obțină suport financiar pentru un proiect care își propune combaterea stereotipurilor de gen din satul Pîrlița, Ungheni. Felicia este Președintele Consiliului Local al Tinerilor, iar Alexandru este implicat în diverse inițiative și concursuri.

Pe lângă echipele câștigătoare cu mai mulți membri, trei tineri curajoși au reușit să dezvolte proiecte bazându-se doar pe propriile puteri. Adriana Slupețchi își propune să contribuie la combaterea bullying-ului în Liceul Teoretic Sculeni și în comunitate în mare. Ion Sîrbu, un alt tânăr din Ungheni are ambiția de a lansa o platformă online de informare și sensibilizare împotriva cyberbullyingului și pentru promovarea securității digitale, iar Patricia Reuțchi planifică mai multe activități pentru combaterea bullying-ului și a discriminării în comuna Larga Nou, Cahul.

Suma totală finanțată pentru proiectele tinerilor câștigători este de peste 200.000 de lei, însă suportul pentru cele 8 echipe nu se limitează doar la cel financiar – în termen de câteva săptămâni echipele vor începe o perioadă intensă de mentorat, alături de trainerii UPSHIFT, pentru implementarea cu succes a inițiativelor acestora.

UPSHIFT este un program de inovare socială care susține implicarea tinerilor în domeniul economic prin intermediul antreprenoriatului social. În Moldova acest program este implementat de TEKEDU, partener UNICEF Moldova în cadrul proiectului EVA – promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *