Raionul Ungheni se pregătește de școală: 61,85% de cadre didactice sunt deja vaccinate

Imagine simbol

Mai mult de jumătate dintre cadrele didactice angajate în școlile din raionul Ungheni erau deja imunizate anti-COVID încă săptămâna trecută, potrivit Iuliei Pancu, șefa Direcției educație din raion. „La moment, a fost o receptivitate bună, ceea ce a dus la peste 60% de cadre didactice din raionul Ungheni vaccinate și mizăm pe faptul că toți vor veni cu prezență fizică la activitate”, spunea ea, în condițiile în care noua ministră a Sănătății a anunțat deja că profesorii care nu și-au administrat vaccinul vor trebui să prezinte, o dată la 14 zile, un test pe care-l vor plăti din propriul buzunar.

Rata de vaccinare în instituțiile de învățământ din raion diferă de la caz la caz, în unele dintre acestea fiind înregistrate cifre impresionante, pe când în altele directorii își conving cu greu colegii să meargă la punctul medical.

Motivele invocate de cei care refuză, deocamdată, vaccinarea au la bază, de cele mai deseori, convingeri religioase sau probleme de sănătate, care provoacă temeri cu privire la inofensivitatea preparatelor anti-COVID. Iar cei mai mulți dintre cei care se opun sau amână încă vaccinarea sunt pensionarii care continuă să lucreze în învățământ, îndeosebi în sate.

În urma discuțiilor pe care am avut-o cu managerii unor gimnazii și licee din raionul Ungheni, care au fost alese aleatoriu, s-a constatat că rata de vaccinare în rândurile cadrelor didactice, dar și a personalului nedidactic variază.

Cea mai înaltă rată de vaccinare – în instituțiile școlare din Todirești, Zagarancea și Cornova

La Todirești, care este unul dintre cele mai mari gimnazii din raion, cu 25 de cadre didactice ce își desfășoară activitatea, directoarea Maria Savciuc, spune că dintre angajații școlii mai sunt doar două persoane nevaccinate. „Una dintre ele e pensionară și, din motive religioase încă, nu dorește să se vaccineze, iar cealaltă e nou venită și în scurt timp se va vaccina”, spune directoarea instituției, care constată că are 83 la sută din personal imunizat. Ea mai arată că nu a întâmpinat împotrivire în rândul cadrelor didactice de a se vaccina.

Un alt gimnaziu cu rată exemplară – de 90 la sută din personalul didactic și nedidactic – este la Zagarancea. „Urmează să se vaccineze și celelalte 10%. Nu s-au vaccinat până la moment din cauza unor probleme de sănătate”, a explicat Tatiana Gaibu, directoarea gimnaziului.

În Gimnaziul „Paul Mihail”, din Cornova, din 11 cadre didactice doar două au rămas nevaccinate, la fel, din motive de sănătate. Personalul didactic și cel auxiliar s-a vaccinat încă din primăvară, când a început campania de vaccinare în rândurile profesorilor. „Ne mândrim cu faptul că 95% din tot colectivul suntem vaccinați și pregătiți de noul an școlar”, accentuează directoarea, Ana Jantovan.

Un pic peste 50%

La Gimnaziul din Năpădeni doar un singur cadru didactic a rămas nevaccinat, din motive de sănătate. „Noi am fost chiar printre primii care ne-am vaccinat, atunci când s-a făcut anunțul că a început vaccinarea în rândurile cadrelor didactice. Ne-am mobilizat și ne-am organizat, astfel și rata de vaccinare e cea pe care o avem. În ceea ce privește personalul auxiliar, au rămas două persoane care, iarăși, invocă motivul că au suferit recent intervenții chirurgicale”, spune directoarea de aici, Larisa Jantovan.

„Cadrele didactice, imediat după lansarea campaniei de vaccinare, s-au vaccinat. Cei care au avut probleme de sănătate sau boli cronice au verificat încă o dată sănătatea și la recomandarea medicilor au administrat vaccinul. Personalul auxiliar, 5 la număr care au rămas neimunizate, i-am lăsat ca să decidă fără să influențez”, relatează și Irina Bodrug, directoarea Gimnaziului din Hîrcești. Din 16 cadre didactice, 13 s-au vaccinat, restul urmează să o facă după o consultare la medic, precizează ea. „E bine să fii protejat, mai ales că virusul se modifică, iar sănătatea contează, mai ales pentru noi, care ne aflăm în contact direct atât cu copiii, cât și cu colegii de breaslă”, insistă Irina Bodrug.

La Gimnaziul din Chirileni rata de vaccinare în rândurile angajaților este de 60%. „Restul 40% invocă motive de sănătate și tărăgănează cu administrarea vaccinului”, spune Ion Oboroc, directorul instituției.

Și Ludmila Franchevici, directoare adjunctă a Gimnaziului „Gaudeamus” din Petrești, consideră că situația în instituția pe care o conduce este bună – 60% din cadrele didactice s-au imunizat. „Mai lent se desfășoară imunizarea în rândurile personalului auxiliar, însă profesorii sunt mai deschiși spre vaccinare”, spune ea.

Vera Ciornea, directoarea Gimnaziului din Buciumeni, spune că sunt vaccinați un număr de aproximativ 50% din cadre didactice și personalul auxiliar. „Până la urmă toți urmează să ne vaccinăm, deoarece acum observăm că virusul „întinerește” și nu știm cum vom suporta infectarea cu COVID-19”.

 Printre instituțiile cu cea mai scăzută rată de vaccinare – Alexeevca

La gimnaziul din Alexeevca, mai puțin din jumătate din personal s-a imunizat. „Nu este într-atât de bună situația pe care și-ar dori-o un manager. Încă rămâne ca să-i conving pe profesori, deoarece avem un procent mic, undeva 40% din cadrele didactice și personal non-didactic care s-au vaccinat. Încă am de lucru”, spune Lilia Lapteacru, directoarea gimnaziului. Ea crede că de vină este lipsa unui sistem eficient de informare a susținerii medicului de familie din sat. „Eu îi conving din punctul de vedere managerial, dar ca medic eu nu-i pot asigura că administrarea vaccinului nu le afectează sănătatea”, argumentează Lilia Lapteacru, care promite că, din partea sa, va depune tot efortul pentru ca cei care încă nu s-au vaccinat să-și schimbe părerea și să se vaccineze pentru binele lor.

Cum stau lucrurile în unele licee din municipiul Ungheni?

În Liceul „Mihai Eminescu”, rata de vaccinare este de aproximativ 60% în rândul cadrelor didactice. Dar, un număr mai mic se înregistrează printre personalul nedidactic. În acest context, directorul liceului, Petru Langa, atrage atenția asupra faptului că campaniile antivaccinare răspândite de unele instituții media au avut un efect major, extins fiind și de bârfele provocate de aceste surse, care a descurajat simțitor intenția oamenilor de a se proteja împotriva COVID-19.

În schimb, la Liceul „Gheorghe Asachi” din 54 de cadre didactice care își desfășoară activitatea în instituție, doar 45% sunt imunizate. „Sperăm că până la 1octombrie să ne conformăm cerințelor”, a specificat directorul liceului, Gheorghe Primac.

De asemenea, ca și în cazul altor instituții, o rată mică de imunizare se observă la personalul nedidactic, unde se atestă doar 28%, însă situația urmează să se îmbunătățească, deoarece angajații și-au manifestat intenția de a se imuniza cât mai curând posibil.

Specialistul în domeniu explică…

„Sunt nefondate argumentele privind nevaccinarea aduse de către persoanele care spun că suferă de anumite boli cronice sau cardiovasculare”, spune Sergiu Talmaci, medic epidemiolog la Direcția Centrul de Sănătate Publică Ungheni. Și asta pentru că, potrivit lui, anume aceste categorii de persoane se află în grupul de risc și trebuie să se vaccineze în primul rând, pentru a exclude agravarea acestor boli în urma infectării cu COVID-19. „Acest vaccin nu influențează în nici un fel starea de sănătate a omului, e o doză mică de antigen care provoacă sistemul imun să producă anticorpi”, a explicat medicul epidemiolog.

NOTĂ:

Pe 1 septembrie, 46 de instituții de învățământ din raionul Ungheni urmează să-și înceapă activitatea, cu un efectiv de 1.583 de angajați în sistemul educațional.

Potrivit informațiilor oferite de către Direcția Educație Ungheni, în instituțiile școlare din raion, rata de vaccinare în rândurile cadrelor didactice au atins valoarea de 61,85%, iar acoperirea vaccinală în cadrul personalului auxiliar și nedidactic o constitue 51,22%.

În instituțiile preșcolare, rata de vaccinare este de 47,66% , iar a personalului auxiliar și nedidactic –  44,59%.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *