Mai multe puncte de lansare din țară au rămas fără rachete antigrindină

În ultimile zile, tot mai des cad ploi porențiale însoțite de grindină. Astfel, tot mai multe hectare de culturi agricole au fost afectate de grindină. Doar pe data de 2 august grindina a distrus 2500 de hectare de culturi agricole în diferite raioane ale țării, potrivit datelor IGSU.

Doar la Ungheni au fost afectate peste 700 de hectare de culturi agricole, iar la Călărași – peste 200.

Întregul an 2021 a fost marcat de astfel de calamități, astfel că stocurile de rachete s-au redus considerabil.

Potrivit datelor furnizate de Serviciul antigrindină, nu au mai rămas rachete în aproape 25% din punctele de lansare. Astfel, este necesară achiziționarea a peste 2 mii de rachete, ceea ce presupune costuri de peste 12 milioane de lei.

„Serviciul funcționează de peste 55 de ani, eu lucrez de 35 de ani și nu-mi amintesc sezon cu astfel de ploi cu grindină. Nu sunt tipice pentru Moldova”, a menționat directorul Serviciului Antigrindină, Ion Garaba într-un interviu oferit publika.md.

Serviciul Antigrindină a solicitat alocarea a 12 milioane de lei de la Ministerul Finanțelor, iar acum sunt în așteptarea unui răspuns.

Potrivit Serviciului Antigrindină, 24 de raioane ale țării sunt protejate de grindină, datorită a șase puncte de comandă și 132 de puncte de lansare antigrindină.

Datele statistice demonstrează că eficacitatea lucrărilor antigrindină este de 85-90%.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *