La Călărași urmează să fie amenajată, în spațiu deschis, o adevărată expoziție de sculptură polivalentă

Nicolae Vieru este un renumit pictor și sculptor din Meleșeni, Călărași, cunoscut prin celebra Horă a Haiducilor de pe dealul satului Bravicea. El este membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova și continuă să promoveze obiceiurile, tradițiile și cultura la el acasă.

Artistul are realizate o multitudine de lucrări și a participat la numeroase expoziții personale și de grup. Acum, meșterul își propune să organizeze, de comun cu Muzeul de Istorie și Etnografie Călărași ,,Dumitru Scorțov-Russu” din orașul Călărași, o expoziție în aer liber. Expoziția de sculptură polivalentă este o inovație atât pentru raionul Călărași, cât și pentru întreaga țară.

De unde vine ideea de a amenaja la Călărași o expoziție de sculptură în spațiu deschis

Revenit recent din Europa, unde sculptorul Nicolae Vieru văzuse lucrări expuse pe larg, în diferite moduri și-a propus să încerce să facă același lucru și la Călărași. „Am rămas impresionat mai ales de impactul pe care-l are acolo sculptura modernă, care îmbină figurativul cu geometricul. M-am gândit că această artă ar putea căpăta contur și ar putea să-și găsească locul alături de lucrările noastre tradiționale”, subliniază dânsul.

Astfel, Consiliul orășenesc a decis să ofere un spațiu din Scuarul Domnitorilor, în preajma Consiliului raional. V pentru a fi expuse acolo lucrările. „Consider că este un loc foarte potrivit, chiar în inima orașului, unde trecătorii vor putea fi atrași de sculpturile polivalente ce urmează a fi expuse”, a mai menționat sculptorul.

Speră că în prima săptămână a lunii august va reuși să inaugureze expoziția. „La moment lucrez la o emblemă a Călărașiului – un călăreț și un cal în mărime naturală, dar și o alta la care muncesc – un simbol al expoziției”, susține Nicolae Vieru. Mai urmează să realizeze un foișor, să monteze suporturi pe care vor fi puse sculpturile, o scenă micuță, iar toate vor trebui făcute în așa fel încât să nu dăuneze spațiului verde oferit de autorități.

Odată inaugurată, cel mai probabil expoziția va rămâne deschisă până la sfârșitul lunii octombrie.

Scopul inițiativei în care s-a aventurat sculptorul

Scopul vine din dorința de a impulsiona dezvoltarea și importanța acestui gen artistic – sculptura. „Sper că astfel vom putea contribui la atractivitatea turistică a Călărașiului și vom putea forma gustul artistic al vizitatorilor. Goana după festivaluri de folclor a cam lăsat în umbră creația – pictură, sculptură, teatru și consider că ceea ce ne propunem să facem vine anume în acest sprijin”, spune dânsul Nicolae Vieru este ferm convins că, deși este la prima etapă, evenimentul va putea fi valorificat în timp și s-ar putea bucura de succes. „Acum totul depinde de noi toți – cum vom dezvolta ideea, așa vom culege roadele”, a subliniat acesta.

„Mizăm pe o complexitate cât mai vastă de lucrări ale sculptorilor din Călărași, dar și din întreaga țară. Voi expune și eu, la rându-mi, mai multe lucrări proprii. Nu vrem să impunem niște rigori stricte, ci să dăm undă liberă imaginației și să expunem opere din cele mai diferite materiale, începând cu sârmă și terminând cu marmură de exemplu”, a specificat Nicolae Vieru, făcînd o referire la sculpturile care vor putea fi văzite în Scuarul Domnitorilor.

Cum vor fi atrași vizitatorii

Nicolae Vieru spune că are multe idei pe care își dorește să le implementeze. „Cred că odată ce vom amplasa lucrările în scuar, urmează să lucrăm anume asupra ”atmosferei” din cadrul expoziției”, spune. Astfel, vor fi folosite acordurile de chitară în unele zile, în altele s-ar putea de  conturat o atmosferă pariziană întreținută de un acordeonist iscusit. Nu vor fi neglijate nici master class-urile la care copiii de la Școala de arte vor putea să încerce să construiască niște carcase ale unor eventuale sculpturi din ciment, lut sau orice alt material pe care-l preferă.  „Lucrurile ar trebui să evolueze în albia lor firească. Important e să ”urnim carul din loc””, a mai spus dânsul.

Așteptări…

O dată cu lansarea acestei expoziții, Nicolae Vieru spune că mizează pe deschiderea de noi orizonturi și pe dorința călărășenilor de a cuprinde spații mai mari. Expoziția va fi un bun prilej de a comunicare între oameni. „Poate chiar se vor găsi sculptori care vor dori să doneze anumite lucrări orașului”, spune acesta, după care adaugă: „Observ la Călărași o deschidere spre frumos, iar expoziția în aer liber ar putea completa lucrurile bune deja începute. Sper, din suflet, că lucrările expuse nu vor suferi din cauza vandalizării, că vor rămâne intacte. De asta va depinde și continuitatea proiectului. Dacă vom fi înțeleși și ni se va aprecia munca, vom continua, cu certitudine, să mărim numărul de ediții și de opere expuse”.

Cine suportă cheltuielile?

Deocamdată totul este rezultat al entuziasmului pe care-l are sculptorul și angajații muzeului. Dacă cineva dorește să dea o mână de ajutor, atunci organizatorii ar fi foarte recunoscători.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *