La aniversare. 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Piața Independenței din Ungheni

Mâine, 19 august, se împlinesc 10 ani de la redenumirea Pieței Primăriei în Piața Independenței. La momentul de față, aici, pentru prima oară de la construcția ei în 1969, au loc lucrări masive de reconstrucție și renovare, grație suportului oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.

Știați că…

… pentru prima dată se menționează piața din centrul orașului Ungheni în anul 1952, în primul proiect urbanistic al localității, realizat de N. Iudin.
… numele inițial a fost ”Piața administrativă”.

… potrivit planului din 1952, dimensiunea pieței era mai mică și avea formă patrată.

… peste 17 ani, în 1969, piața a suferit transformări esențiale, urmare a implementării proiectului urbanistic a părții centrale a orașului Ungheni.

… proiectul din 1969, elaborat de Mihalachi și Feldbrina, prevedea 2 variante de reconstrucție a pieței: ambele – prin extinderea acesteia spre vest, în direcția parcului orășenesc de atunci (sediul primăriei actuale).

… elementul principal al pieței a fost, inițial, monumentul lui Stalin, apoi al lui Lenin.

… în 1977, în partea de vest a pieței a fost construit edifiul actual al Primăriei Ungheni, iar peste câțiva ani piața a început să poarte numele „Piața Primăriei”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *