FOTO / Peste 200 de litri de zeamă s-au pregătit ieri la Festivalul Zemii din Sipoteni

Cea de a cincea ediție a Festivalului Zemii a adunat la Tochila (comuna Sipoteni), multă lume bună și frumoasă.

Duminică, 1 august, chiar dacă soarele pe cer strălucea intens, totuși, localnicii și nu doar, au venit la un festival doar al lor, al sipotenenilor, pentru a gusta din cele mai gustoase zemi.

Zece ceaune cu zeamă

La Festivalul Zemii din Sipoteni au participat 10 concurenți. Fiecare în parte și-au demonstrat măiestria în prepararea unei zemi. Unii cu mai multă exeperiență, alții cu mai puțină experiență, dar cert este că fiecare în parte s-a străduit să pregătească cea mai gustoasă zeamă, depunând multă dragoste și suflet.

Asociația de Băștinași Juniori din Sipoteni au participat pentru prima dată la Festival și mai ales, au și pregătit pentru prima dată o zeamă. ”La început aveam emoții pentru că nu știam cum se va primi, mai ales că am pregătiti pentru prima dată o zeamă, dar colegii m-au asigurat că e gustoasă așa că emoțiile au trecut”, spune Victoria Sturza, cea care a pregătit zeama.

Și bărbații din Pitușca au participat pentru prima dată la acest festival, deci zeama a fost pregătită, în exclusivitate de bărbați. „I-am ales pe cei mai iscusiți bărbați bucătari și gospodari care știu să pregătească o zeamă. Am pregătit cea mai bună zeamă din cocoși ungurești unde am depus mult suflet și străduință”, spune Vasile Tataru, care este și primarul de Pitușca.

Dilemă pentru membrii juriului

Iar membrii juriului au avut cea mai grea misiune, de a alege ceea mai gustoasă zeamă și cel mai iscusit bucătar. După mai multe criterii de selectare, într-un final, cea mai gustoasă zeamă a fost aleasă a familiei Popovici din Sipoteni. Întrebând-o pe gospodina casei care este secretul unei zemi gustoase, Tatiana Popovici a declarat scurt: „Secretul nu se spune”, după care mai adaugă: „Probail că gustul bun al zemii i-l dă carnea de bibilică”.

Membrii juriului au fost nevoiți să dea două locuri de 2 pentru că în final doi participanți au acumulat același număr de puncte.

Astfel, pe locul 3 s-a clasat primăria Sipoteni, pe locul 2 s-a clasat primăria Pănășești (Strășeni) și Casa de cultură din Sipoteni iar pe locul I –  familia Popovici. „Toate zemile au fost speciale în felul lor. Toate au fost făcute cu dragoste și suflet, asta s-a simțit în fiecare lingură sorbită”, ne spune și Vasile Zaharia, unul dintre membrii juriului.

Restul participanților au primit diplome de participare.

Una dintre cele mai frumoase ediții

Autoritățile publice locale se declară mulțumite de organizarea Festivalului. ”Mulțumim Domnului, aș spune că această ediție a fost una dintre cele mai reușite, mai reprezentative și cu mai mulți participanți”, spune Vasile Rață, primarul de Sipoteni, după care mai adaugă: „Am văzut și foarte multă lume străină, ceea ce bucură. Asta înseamnă că Sipoteniul și-a deschis larg ușile iar fiecare a înțeles că aici merită de venit, mai ales la acest Festival al Zemii”.

După ce cu toții au gustat din zeama pregătită de către participanți, mulți dintre oaspeți s-au avântat și în dansuri, făcând astfel atmosfera și mai relaxantă.

În acea zi, la Tochila s-a pregătit peste 200 litri de zeamă.

NOTĂ:

Prima ediție a Festivalului Zemii s-a desfășurat în 2016, când un băiețel de 9 ani, Daniel Rău, a scris la o emisiune televizată că mama lui pregătește cea mai gustoasă zeamă. Astfel că, pe 6 mai, la stâna familiei Rău, cu ajutorul producătorilor acelei emisiuni televizate, s-a desfășurat sărbătoarea zemei la Sipoteni. Gospodina Tatiana Rău a făcut un ceaun mare de 100 litri de zeamă pentru toți cei prezenți la sărbătoare.

Și de atunci a devenit o tradiție ca în fiecare an să se organizeze un Festival al Zemii. Doar anul trecut nu s-a organizat din cauza pandemiei create de COVID – 19.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *