De la o scrisoare năstrușnică, au curs rîu surprizele

În fotografie: Tatiana Rău (în dreapta) cu feciorul Daniel și Adrian Ursu în fața zamei pe care a preparat-o

O surpriză de proporții și momente de maximă satisfacție a trăit, chiar recent, o familie din Sipoteni. Asta, datorită copilului lor cel mai mare, Daniel, în vîrstă de 9 ani.

Decurcăreț și ager la minte, a declarat sus și tare că mama lui face cea mai gustoasă zeamă din lume. A fost auzit de producătorii emisunii televizate ”Vreau o minune” și… minunea s-a produs.

Pe 6 mai, de Sfîntul Gheorghe, zeci de sipoteneni au venit la stîna familiei Rău din Sipoteni. Au venit să guste din zeama pe care o prepară gospodina casei.

Și ce mai zeamă s-a preparat în acea zi! Nu știm dacă a fost un record pentru Republica Moldova, dar pentru Sipoteni a fost cu siguranță.
Tatiana Rău a preparat… 100 de litri de zeamă. A gustat din ea și consăteni, și oaspeți de onoare, printre care interpreții Adrian Ursu și Adriana Ochișanu. ”A fost cu adevărat foarte gustoasă, pregătită la cotlon”, ne-a spus ulterior Elena Rață, secretara consiliului local.

O scrisoare năstrușnică
Totul a început de la o scrisoare pe care a ticluit-o Daniel, fiul Tatianei Rău și a trimis-o în adresa acelei emisiuni. Din cele peste 300 de scrisori ce au ajunsa colo, a fost selectată anume a lui. A aflat despre aceasta chiar de ziua lui de naștere, pe 4 mai. Ce cadou mai frumos ar fi putut avea?
”A fost o surpiză și pentru el, și pentru mine”, a recunoscut Tatiana Rău, după care aexplicat că, inițial, a crezut că e o glumă. Producătorii emisiunii, însă, i-au dat asigurări că e o chestiune foarte serioasă și că trebuie să accepte provocarea. A acceptat-o, mai ales că Daniel scrisese în răvașul său: ”E atît de gustoasă zeama mamei, că azi o face și mîine nu-i”. După ce au ales locul unde se va desfășura evenimentul, au trecut la treabă.

Cea mai mare și gustoasă zeamă
Vasul, de 100 de litri, a fost adus de organizatori. La fel și buteliile de apă, 75 de litri, și cartofii, și lămîile, și chiar găinile. Tatianei i-a rămas să vină cu 20 de ouă, din care a făcut tăiței. A adus și multă verdeață: măcriș, lobodă, pătrunjel, leuștean, mărar. Într-un cuvînt, tot ce are omul pe lîngă casă. ”Mărar trebuie foarte puțin la zeamă”, a atenționat gospodina. E un secret al ei, ca și faptul că folosește lămîi în loc de tradiționalul borș de casă.

Are și o explicație. ”Borșul pentru zeamă trebuie să fie foarte și foarte acru. Atunci cînd nu am astfel de borș, prefer să storc zeama de la una sau mai multe lămîi. Gustul este absolut diferit”, spune.

Nu a avut mari emoții. A decis să se concentreze la ceea ce are de făcut, ca să nu-și dezamăgească fiul. Am întrebat-o care e rețeta exactă a zamei. Simplu. Nu cîntărește nimic, nu numără. Totul pune ”la ochi”, vorba dînsei. În schimb, ce zeamă delicioasă a ieșit, să-ți lingi degetele, nu alta.

Surpriza surprizelor
La final, pe Tatiana Rău o aștepta încă o surpriză. La un moment dat, în fața ei a apărut interpreta sa preferată, Adriana Ochișanu. ”Nici nu pot să cred că din zeama mea a gustat și Adriana Ochișanu”, a recunoscut Tatiana. Probabil, nu va uita foarte ușor acest moment.
Își va aminti de el ori de cîte ori va da cu ochii de diploma care i-a fost înmînată la final, pentru ”Record național pentru cea mai mare și mai gustoasă zeamă din Moldova”.

O zi a zamei de casă?
”Vrem, ca pe viitor, de Sfîntul Gheorghe, să sărbătorim la Sipoteni zeama de casă”, și-a împărtășit visele Elena Rață, secretara consiliului local, după care a continuat: ”Poate ne vom gîndi și la un concurs pentru Cea mai gustoasă zeamă. Încă nu știu exact. Mai vedem. Cert e că vom face o tradiție din Ziua zamei laSipoteni. Va fi un prilej bun de a implica tot satul și de a aduna toată lumea la un loc”.

Iată așa, de la o scrisoare năstrușnică, au curs rîu surprizeleși s-a născut ideea unei sărbători inedite.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *