„Zumzăitul dulce” de la Bravicea

Victoria și Eugen Sobol sunt doi tineri ambițioși care-și propun să transforme stupina pe care o au într-o adevărată oază de recreere la Bravicea, raionul Călărași.

De mai bine de opt ani familia Sobol face apicultură. S-au cunoscut pe când erau studenți – ea la economie, iar el la apicultură. ”De la doi studenți îndrăgostiți a pornit totul. Acum ne completăm reciproc și vrem să dezvoltăm ceva unic, care să ne definească”, povestește Victoria.

Istoria a început de la 10 familii de albine, ca mai apoi numărul acestora să crească de la un an la altul, ajungând chiar la 120 de știubeie. Anul acesta, din cauza condițiilor nefavorabile din timpul iernii, cuplul de apicultori a rămas cu doar 70 de familii. ”Până în toamnă ne revenim”, este însă convinsă Victoria.

”Stupina din Codrii Moldovei” are mai nou o altă înfățișare. Și asta pentru că soții Sobol au achiziționat o căsuță bătrânească, pe care au renovat-o și  în jurul căruia își propun să dezvolte turism rural la Bravicea.

Recent, Victoria Sobol a accesat  proiectul ”Start pentru Tineri” oferit de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului  IMM, în parteneriat cu UN  Women Moldova și cu suportul Guvernului Japoniei. Din banii oferiți din proiect (110 675 lei, Grant UN Women – 27669 lei), apicultorii de la Bravicea au putut să achiziționeze 20 de stupi și 20 de regine, au amenajat un foișor din lemn, au procurat două căsuțe pentru apiterapie  și un generator pentru iluminare. Acum soții Sobol vor să încerce înmulțirea reginelor de soi proaspăt achiziționate, astfel încât pe viitor să le poată vinde altor oameni pasionați de domeniu. Totodată, foișorul din lemn va servi drept magazin – unde turiștii vor putea să se relaxeze și să decidă ce vor să cumpere din produsele oferite de apicultori.

Cele două căsuțe din lemn sunt special amenajate pentru ”somnul pe albine” – un loc unde poți sta timp de o oră doar cu zumzet în urechi și cu gândurile departe de realitatea din jur. ”Este ceva nemaipomenit.  Efectul liniștitor este garantat. Spațiul ne permite să primi patru turiști simultan”, a declarat proprietara stupinei.

În scurt timp turiștii vor putea rămâne peste noapte în ”Căsuța bunicii”, vor putea servi cele mai diverse tipuri de miere, ceai din plante, vor putea face poze, vor participa la master class de asamblare a ramelor apicole, extragerea mierii, deschiderea stupului și explorarea acestuia cu informații despre viața albinelor și chiar vor putea lua mic dejun și prânz cu bucate tradiționale făcute la cuptor.

Familia Sobol are planuri mari și acum lucrează la un alt proiect pe care speră să îl poată câștiga, astfel încât să-și ușureze munca deloc ușoară. Pe lângă mierea de diferite tiputi, aceștia pun la dispoziția oaspeților lăptișor de matcă, lăptișor de trântor, propolis, polen și multe alte minunății.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *