Uniunea Europeană contribuie la îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare

La Călărași sunt în toi lucrările din cadrul proiectului regional „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Călăraşi”, finanțat de Uniunea Europeană.

Echipa de lideri comunitari din Călărași, însoțiți de Liliana Posțan, facilitator al grupului pe partea de comunicare, a discutat despre toate cu managerul proiectului, Nicolae Preguza. Acesta ne-a răspuns la câteva întrebări legate de procesul de realizare a proiectului la Călărași.

Ce lucrări presupune proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în or. Călăraşi” și câți cetățeni vor beneficia de pe urma implementării acestuia?

În acest proiect se execută lucrări de construcție a 15,845 km rețele de distribuție de apă, inclusiv 875 de branșamente în orașul Călărași. De asemenea, vor fi construite 4,9 km de canalizare, inclusiv 234 racorduri. Tot aici se planifică construcția unei stații de clorinare a apelor uzate – lucru care până acum nu a existat în oraș. În rezultatul implementării acestei măsuri investiționale, peste 15 mii de cetățeni din orașul Călărași urmează să fie conectați la un sistem îmbunătățit și durabil de alimentare cu apă. Astfel, vom avea cu toții acces la apă potabilă de calitate, îmbunătățindu-ne astfel condițiile de trai și menținându-ne starea de sănătate.

Valoarea totală a proiectului este de 44 milioane lei, din care 37,2 milioane lei sunt oferiți de Uniunea Europeană, iar 6,8 milioane lei reprezintă contribuția primăriei orașului Călăraşi, Consiliului raional Călăraşi, persoanelor juridice și fizice.

Măsura investițională „Reabilitarea și extinderea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Călărași” este finanțată de către Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).

Cum va arăta sistemul de apă și canalizare în urma acestui proiect?

Avem, la moment, fântâni de canalizare care au fost construite cu zeci de ani în urmă, din cărămizi. Acestea s-au măcinat în timp, s-au distrus, astfel că mare parte din reziduurile lichide intră direct în sol, nemailuând calea spre stația de epurare. În caz de avarii la conducta de apă, Gospodăria Comunală nu are acces în curțile oamenilor pentru a remedia situația. Astfel, conform proiectului tehnic întocmit, toate gospodăriile vor fi reconectate la apă, vor fi scoase la marginea drumurilor aceste țevi, iar contoarele de apă, căminele, filtrele – toate vor fi amplasate, absolut gratuit, chiar la porțile oamenilor.

La ce etapă se află  proiectul?

Cei patru kilometri de rețea de canalizare sunt executați la 100%, iar în ceea ce privește apeductul  – avem realizate aproximativ 67% din volumul total, adică din cei 15 kilometri s-a reușit reabilitarea a 10 kilometri. După ce se vor finaliza aceste lucrări urmează să se facă racordările. Consider că vom reuși să intrăm în termen și să finalizăm proiectul în lunile octombrie-noiembrie, așa cum am preconizat din start.

Chiar dacă proiectul este foarte important și majoritatea locuitorilor se bucură de realizarea acestuia, totuși, în oraș există și cetățeni nemulțumiți. Care este cauza nemulțumirilor acestora?

Frustrările lor țin de mai mulți factori. Cei mai nemulțumiți par a fi totuși cei care sunt racordați, după bunul plac, la apeductul vechi de peste 40 de ani care le trece prin grădină. Am observat că se revoltă anume locuitorii de pe străzile unde înregistrăm cele mai multe pierderi, așa că nu excludem nici furturile de apă pe segmentele date. Oamenii refuză să aibă contoarele noi montate la poartă și se complac în situația existentă, fără a înțelege cât de important este acest proiect pentru toată comunitatea. Unii sunt supărați pe faptul că se taie drumul în unele locuri, alții nu vor să le fie atins pavajul din curte și tot așa. Totuși, acolo unde este nevoie, ne implicăm și găsim soluții pentru a nu afecta gospodăriile, fiecare caz este examinat aparte de către specialiști.

Cum reușiți să îi convingeți să se conformeze?

Autoritatea publică locală și-a cerut scuze în repetate rânduri, pe diferite căi, pentru incomoditățile create pe perioada desfășurării lucrărilor de terasament care au loc pe teritoriul aferent locuințelor. Cu toate astea, am avut oameni care amenințau că vor bloca tractoarele, arătându-se nemulțumiți că li se fac lucrări în imediata apropiere. De fiecare dată am mers și le-am explicat, uneori însoțiți de polițiști, despre faptul că avem un sistem de apă și canalizare foarte vechi, care a depășit jumătate de secol de când a fost dat în exploatare și că o asemenea șansă uriașă de a moderniza întreg sistemul, este una pe care nu o putem rata, mai ales că lucrăm din anul 2016 la acest proiect. Așa că prin discuții reușim să calmăm spiritele. Până acum am fost pe străzile Doina, Toma Ciorbă, Diaconaș și Mihai Eminescu.

Asociația Obștească „FĂCLIA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Tinerii din Călărași contribuie la dezvoltarea serviciilor calitative de alimentare cu apă și canalizare” în orașul Călărași.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru regiunea Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER în parteneriat cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *