UE // Monitorii din Ungheni în acțiune

Pe data de 25 iunie, grupul de monitori din Ungheni au avut o vizită la șantier, pentru monitorizarea etapizată a lucrărilor în cadrul proiectului „Reabilitarea și extinderea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în localitatea Ungheni” finanțat de către Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”. Acesta este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).

Echipați conform normelor de securitate, s-au deplasat în trei puncte ale municipiului, unde lucrările erau în toi.

Managerul proiectului, Cristofor Codreanu, a explicat fiecărui cetățean ce lucrări se fac la momentul actual și cum decurg. La rândul lor, cetățenii s-au arătat curioși și interesați de cum decurg lucrările.

„Oamenii trebuie să vină la fața locului pentru a monitoriza ce se întâmplă. Este important ca anume cei, în regiunea căror se fac aceste lucrări, să fie interesați, nu indiferenți” a spus Vadim Beschieru, cetățean activ. Potrivit dânsului, unghenenii trebuie să-și dea interesul și față de aspectele tehnice, nu doar la general despre proiect. „Dacă se vor realiza lucrări necalitative, cei care o să sufere o să fie beneficiarii, care acum stau în case și nu sunt interesați. Să te plângi după ce s-au făcut lucrările, nu are sens. E bine de monitorizat ca toate etapele proiectului trebuie să decurgă conform caracteristicilor tehnice”, a mai adăugat dânsul.

De aceeași părere este și Ina Chistol, ba chiar dânsa a fost cu inițiativa de a se implica în monitorizare, pentru a cunoaște cum are loc implementarea unui astfel de proiect, necunoscând multe detalii. „Vreau să înțeleg tot ce ține de un astfel de proiect, analiza lucrărilor, apă, canalizare și cum decurge proiectul din toate punctele de vedere. Este bine ca oamenii să fie informați, să cunoască lucruri esențiale pentru a se crea această transparență între cetățeni și instituții responsabile”, spune ea.

Iar Sorina Furtună este de părere că educația în acest sens este necesară pentru fiecare cetățean, pe toți trebuie să-i preocupe ce se face în orașul lor. „Proiectul trebuie să aibă o corectitudine și transparență, iar noi moldovenii să nu fim atât de creduli, dar să verificăm și să monitorizăm. E bine ca noi să fim și educați în această direcție, să înțelegem despre proiect și să ne pese cum el va fi implementat”, a menționat ungheneanca.

În timpul monitorizării, am observat cum dintr-o curte, o femeia mergea după apă, la fântâna aflată la zece metri. Valentina Budac își ajută bunelul de 92 de ani, care deja nu mai are putere să meargă după apă. „Așteptăm momentul să fie apa conectată. A mai fost conectată apa pe aici, cândva, demult, dar mulți aveau fântâni și nu doreau, dar cu vârsta, oamenii înțeleg cât de ușor este să iei apa de la robinet. Va fi mai ușor și pentru noi, mulțumim Uniunii Europene pentru proiecte necesare oamenilor”, și-a arătat recunoștința Valentina Budac.

Cu greu am reușit să vorbim și cu bunelul, care în cei peste 90 de ani trăiți, mereu a adus apă de la fântână. Bătrânul ne-a spus că mai iese, din când în când, să vadă cum decurg lucrările. „Lucrează oamenii, lucrează bine, mai ies să văd ce fac”, ne-a spus Vasile Țîlica.

Deși a fost o zi caniculară, muncitorii nu au stat o clipă. Turația motoarelor mașinilor speciale nu se mai oprea, iar oamenii munceau din greu.  I-am întrebat dacă rezistă vremii de afară. „Ne străduim să rezistăm și să facem lucrul bine. Ce să facem, cu vremea nu ne punem. Azi curățim drumul și-l pregătim pentru săpături”, ne-a spus unul dintre muncitori,  Anatolie Gîrlea.

Asociația Obștească pentru Educație și Dezvoltare „AVÎNT” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Monitorizare PARTICIPATIVĂ și dialog CIVIC eficient pentru servicii PUBLICE CALITATIVE în municipiul Ungheni”.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru regiunea Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER în parteneriat cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *