La 17 ani a reușit să colecționeze sute de monede din circa 80 de țări

Sute de monede adunate din aproape fiecare colțișor al globului pământesc, de diferite dimensiuni și forme, din metale sau argint, stau aranjate ordonat pentru a permite vizitatorilor din cadrul Bibliotecii „Dimitrie Cantemir” să le studieze și să le admire. Acestea aparțin tânărului colecționar, Ion Bujor din Costuleni.

„Pasiunea de a colecționa monede a apărut spontan. Nu m-am gândit niciodată că o să acord atât de mult timp acestora și chiar o să-mi placă”, spune el.

Timp de cinci ani a adunat peste 500 de monede din aproximativ 80 de țări. Cea mai veche monedă pe care o deține în colecția sa este talerul Mariei Tereza din anul1780, din Imperiul Austriac.

Însă, înainte de a face cunoștință cu valoroasele piese, notabil este felul în care tânărul expune monedele publicului adunat la expoziție, dar și ardoarea cu care povestește de fiecare monedă pe care o deține în colecție. Le cunoaște pe fiecare în parte, originea monedelor, forma acestora, fiind mândru de faptul că la o vârstă atât de fragedă, de 17 ani este posesorul unei colecții impunătoare de monede care au fost în circulație, în diferite etape ale istoriei din diferite țări ale lumii.

Iar prima monedă de la care a început colecționarea propriu-zisă a fost din URSS, din anul 1968.

„Am început cu moneda din URSS ca apoi să-mi extind colecția cu monede din diverse state ale lumii”, mărturisește tânărul.

Pentru Ion Bujor toate monedele sunt importante, ceea îl face cu greu să se expună cu privire la monedele favorite. Totuși, se oprește preț de câteva clipe pe câteva monede de argint, descriindu-le ca având o valoare sufletească, dar și financiară, materialul din care sunt realizate, considerându-se prețios.

Considerabila colecție pe care a reușit să o adune în timp, nu ar fi fost posibilă fără susținerea și ajutorul mamei. Anume ea, fiind plecată peste hotare, îi făcea rost de majoritatea monedelor pe care Ion le deține în colecție, prin intermediul cunoscuților.

Acasă le depozitează în portofolii special achiziționate pentru a-și aranja monedele. „Nu l-am cântărit, dar cred că un portofoliu ar ajunge la vreo trei kilograme.”

Îi lipsesc încă multe monede, și anume din Țările Baltice, dar e ferm convins că își va extinde și va suplini colecția de monede.

Pe viitor își dorește să-și îmbogățească colecția și cu alte monede din țările pe care încă nu le-a găsit. Își propune ca să interacționeze și cu alți colecționari să facă schimb de monede și de ce nu, de experiență. „Îmi dau seama că nu o să fie ușor de realizat, dar o să continui să adun monede”, conchide Ion Bujor.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *