Au început lucrările de revitalizare ale centrului municipiului Ungheni

În aceste zile, a fost dat startul unei noi etape în revitalizarea centrului municipiului Ungheni, informează Primăria municipiului Ungheni, pe pagina sa de Facebook.
Va fi reabilitată infrastructura străzii Națională, ceea ce înseamnă că pe partea carosabilă, cu lungimea de 1,52 km, se va freza stratul de asfalt pe o adâncime de circa 12 cm; se vor întinde alte două straturi de asfalt nou, se vor monta borduri. Se va curăța sistemul existent de evacuare a apelor pluviale și se va construi unul nou acolo unde lipsește. În preajma celor mai importante instituții din zona de centru vor fi amenajate 8 parcări cu peste 215 locuri. Sunt exluse parcări pe Piața Independenței. Totodată, 18 treceri de pietoni vor fi iluminate.
Va fi reconstruită și Piața Independenței. Aici va apărea un havuz pietonal de tip uscat cu show de lumini și muzică, cu suprafața de 621 m p. Vor fi montați 18 stâlpi înalți pentru iluminare generală, vor fi instalate lumini decorative la nivelul pavajului și pe copaci.

Întreaga suprafață, de 4082 m p., va fi acoperită cu pavaj din beton vibropresat. Sunt proiectate 27 de bănci personalizate. Va fi amenajată o parcare pentru biciclete, fiind pusă la dispoziție și o mini-stație de autodeservire și reparație a bicicletelor, cărucioarelor, trotinetelor etc.

Lucrările respective sunt realizate în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, iar suma oferită de Uniunea Europeană în acest scop e de aproximativ 1 milion 400 mii de dolari.
Primăria municipiului Ungheni s-a implicat prin asigurarea studiului de fezabilitate, a proiectelor tehnice de execuție, a tuturor celorlalte studii și proiectări. Tot din bugetul Primăriei vor fi instalate camere de luat vederi, vor fi iluminate cele 18 treceri de pietoni.
Reamintim că despre necesitatea revitalizării centrului urban au menționat unghenenii în cadrul procesului consultativ, inițiat de Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” la  începutul anului 2020. Oamenii au venit și cu soluții concrete, propuse în cadrul hackathonului din noiembrie 2020.

Într-o nouă etapă, care s-ar putea să înceapă tot în acest an, vor fi reconstruite și extinse  trotuarele de pe strada Națională cu delimitarea pistelor pentru pietoni și biciclete, amenajarea spațiilor verzi cu elemente SMART și mobilier urban. Se prevede și reconstrucția străzii Alexandru cel Bun de la intersecția cu Națională până la intersecția cu strada Mihai Eminescu.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *