„Ochiul Diavolului”- vulcanii noroioși din apropierea satului Pîrlița

Știați că în raionul Ungheni, în apropiere de satul Pârlița, există vulcani noroioși care erup cu apă și argilă?

Vulcanul are un diametru de 12 metri și deasupra lui se formează o «plapumă» care se usucă, dar care are o constituție gelatinoasă, care poate absorbi orice lucru practic fără posibilitatea de a supraviețui. Acest tip de vulcan este recunoscut în Moldova ca un loc neplăcut și este supranumit «Ochiul Diavolului».

Despre acest lucru vorbește Alex Guțaga, fondatorul kayakingtours.md. „În apropierea de orașul Ungheni și de satul Pîrlița, natura a creat trei vulcani noroioși care erup cu apă și argilă. Aici se află unul dintre cei mai mari vulcani din Moldova. În momentul erupției, la suprafață iese un lichid care se află între subtstraturile pămîntului. În clipa în care se produc mișcări tectonice (cutremur), apar mici crăpături în substratul de sus, iar în consecință acest lichid iese afară atrăgînd cu el tot ce poate. Drept rezultat, în urma erupției cu apă și săruri/pămînt/argilă se formează un crater”, spune el.

Portivit lui, acest tip de vulcan este recunoscut în Moldova ca un loc neplăcut și este supranumit «Ochiul Diavolului». „Ciobenii nu permit vacilor sau oilor să pască pe acest teritoriu, pentru că este periculos. Pe timp de vară, cînd totul se usucă, această «plapumă» a vulcanului rămîne întotdeauna verde și devine atrăgător pentru animale”, mai povestește Alex Guțaga pentru Diez.md.

De subliniat că în Republica Moldova sînt cunoscute cinci areale de răspîndire a vulcanilor noroioși. Vulcanii se întîlnesc în bazinul rîului Camenca (afluent de stînga al Prutului), în preajma comunei Mălăiești, raionul Rîșcani, în valea Răutului în amonte de Bălți, pe cursul superior al rîului Delia, la nord-vest de comuna Pîrlița, raionul Ungheni, în valea rîului Larga (comuna Constantinești), în valea rîului Nîrnova și în lunca Prutului, la sud de satul Bărboieni, raionul Nisporeni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *