Laboratoare Digitale pentru 2 școli din regiune și un ghid destinat profesorilor care predau online

Profesiile viitorului vor fi studiate în condiții moderne în 2 licee, unul din Ungheni și unul din Călărași. Este vorba de Liceul „Mihai Eminescu” din orașul Ungheni și „Mihail Sadoveanu” din orașul Călărași. Acestea sunt membre ale proiectului „Tekwill în fiecare școală”.

Acestea două instituții de învățământ vor fi dotate cu zone special amenajate, asigurate cu echipamente digitale și materiale necesare pentru a studia profesiile viitorului. Toate acestea sunt parte a  inițiativei „Laboratoare Digitale” dezvoltată cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), și cu susținerea financiară oferită de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Suedia și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Moldova.

„Pentru ca profesiile viitorului să fie predate și înțelese cu succes, este necesar să avem un mediu competitiv de studiere. Aici vorbim despre suport tehnic pentru învățare, suport educațional și o zonă special echipată. Pentru că ne dorim ca specialiștii de mâine să înceapă să-și dezvolte creativitatea, gândirea critică și competențele digitale de pe băncile școlii, am lansat inițiativa „Laboratoare Digitale.” Sperăm că astfel elevii vor beneficia de mai multe oportunități și perspective pentru a crește o generație de viitori specialiști care să corespundă cerințelor de pe piața de muncă actuală”, a menționat Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL

La rându-i, Natalia Grâu, Secretar de Stat în domeniul Educației, a menționat că este o inițiativă extraordinară, în consens cu aspirațiile pe care le avem pentru a crea o școală mai bună. „Îmi exprim recunoștința față de partenerii noștri, care au făct posibilă această schimbare la față a școlilor în care învață copiii. Succesul este muncă de echipă, este efort de echipă, dar înainte de toate este despre viziunea cum vedem școala de mâine, mai prietenoasă, incluzivă și dotată cu infrastructura necesară. Veți fi parte dintr-o relovuție a învățării, iar în ritmul vostru, veți descoperi frumusețea conținuturilor digitale, iar profesorii vor avea o metodă inovativă de educație și împreună vom crea noi demersuri educaționale”.

În cele două școli câștigătoare, alături de alte 8 din republică, urmează a fi create săli speciale dedicate studiilor IT, cu mobilier modern, dotate cu tehnologii pentru a face cât mai interactiv procesul de învățare și predare, dar și echipamente de ultimă generație. „Laboratoarele Digitale” vor avea o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați și vor oferi elevilor un spațiu inovator, creativ și complet echipat pentru învățare. La fel, acestea vor oferi acces la tehnologii informaționale pentru cei care nu dispun de dispozitive digitale acasă.

Iar pentru ca procesul de predare să fie realizat eficient și profesorii să se pregătească mai ușor de lecțiiile online, să organizeze și gestioneze sarcinile de învățare, proiectul „Tekwill în fiecare școală” a lansat și „Ghidul Profesorului”. Cartea cu recomandări are menirea de a consolida capacitățile profesorilor pe măsură ce trec de la predarea clasică la cea inversată, concentrată inclusiv pe predarea și învățarea online. Îndrumarul conține informații pentru înțelegerea învățării combinate, despre diferențele și similitudinile clasei inversate, modul în care pot fi implicați mai eficient elevii la lecțiile online dar și modalități pentru a efectua o evaluare cu impact. Mai mult, pentru a-și dezvolta abilitățile de predare, profesorii care fac parte din programul „Tekwill în fiecare școală” vor beneficia de un curs de instruire după grupe de formare pentru clasă conform Ghidului și alte manuale existente în cadrul inițiativei.

În total, 234 de instituții de învățământ din țară care fac parte din progamul „Tekwill în fiecare școală” au avut posibilitatea de a se înscrie în cadrul inițiativei „Laboratoare Digitale”.

Dezvoltarea proiectului „Tekwill în fiecare școală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat și ale cetățenilor țării din Moldova sau diasporă (în cadrul campaniei de finanțare participativă a proiectului TwentyTu, a cărui start a fost dat în 2018), precum și a partenerilor externi de dezvoltare – USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova. De asemenea, proiectul este dezvoltat în colaborare cu Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Pe termen lung, proiectul are misiunea de a pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și de a crește o generație de oameni care să creeze acasă, în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *