Un preot din Călărași se arată indignat de decizia autorităților de a interzice intrarea în cimitire în ziua de Paștele Blajinilor

Părintele Dumitru Rusu, parohul Bisericii ”Sfânta Cuvioasă Parascovia” din orașul Călărași s-a arătat extrem de indignat de decizia luată miercuri, 5 mai, de Comisia Situații Excepționale a orașului Călărași, prin care se interzice accesul oamenilor în cimitire de Paștele Blajinilor.
Pe pagina sa de facebook, preotul își începe postarea în felul următor: ”Astăzi am aflat cu stupoare despre o decizie referitor la Paștile Blajinilor. Nu pot înțelege – unde ne este omenia și dragostea de valorile noastre creștine? Parcă  sunt botezați cu toții, acasă mama sau bunicile le-au însuflat respect de cele Sfinte, iar despre oamenii dragi nouă trecuți în lumea veșniciei trebuie să avem un respect deosebit, să le păstrăm memoria eternă…. Au și ei o zi specială PAȘTELE BLAJINILOR și noi o profanăm cu decizii deocheate?!”
În Hotărârea nr. 39 a Comisiei Situații Excepționale a orașului Călărași, pe lângă faptul că se interzice aflarea oamenilor în cimitire, se stipulează că slujbele religioase se vor putea ține doar ”în afara bisericilor, în aer liber, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție”. Această prevedere l-a nedumerit și mai mult pe părinte, dar și pe enoriașii care au ieșit cu comentarii în susținerea lui: ”Pe de o parte, la punctul 5 din hotărâre se permit manifestații în aer liber, iar pe de altă parte, la punctul 14, se interzice accesul în cimitire. Oare în cimitir nu este aer liber? Totodată, la punctul 15 ne scot afară din biserici, adică în perioada postului și în vârful epidemiei am slujit în biserică, iar acum ne scot afară. Logica unde este?”, se întreabă părintele.”Biserica ar trebui să fie chemată mereu în luarea deciziilor importante, mai ales acolo unde este vizată”, a conchis Dumitru Rusu.
La o zi după ce primăria orașului a hotărât restricționarea accesului în cimitire, și Comisia Extraordinară de Sănătate Publică raională Călărași a decis același lucru pentru înreg raionul. ”Se interzice prezența enoriașilor în cimitire, în perioada sărbătorii de Paștile Blajinilor, cu excepția slujitorilor de cult (preot) însoțit de 3-4 persoane, care vor respecta măsurile antiepidemice”, se spune în punctul 4 al Hotărârii 28/01 din  6 mai.
Prin aceeași hotărâre a comisiei raionale, după analiza numărului de cazuri de infectare, raionului Calarași i se atribuie alertă cu cod portocaliu în ceea ce privește evoluția infecției cu Covid 19.

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *