Sipoteniul, nu doar Capitala Tineretului, dar și a curățeniei

La sfârșit de aprilie, peste 200 de voluntari din Sipoteni, printre care juniorii Asociației băștinașilor Baștina Sipoteni, reprezentanți ai autorităților publice locale, profesori, angajați ai instituțiilor publice și locuitori ai Sipoteniului, au ieșit la marea curățenie.

„Este o activitate preconizată în cadrul proiectului „Tinerii pentru acasă” din cadrul programului național „Siopoteni – capitala Tineretului 2020/2021, sprijinit de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării”, ne spune Natalia Oanța, membră a AdB Juniori Sipoteni. Potrivit ei, campania de salubrizarea s-a numit „Iubește-ți Râul”.

Totodată, campania de salubrizare a fost susținută consultativ și de către experții ANTRIM, în cadrul proiectului ,,Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, r. Călărași, cu implicarea cetățenească”, realizat în cadrul programului de granturi locale, proiectul Uniunii Europene „Abilitatea cetățenilor în Republica Moldova”, precum și de experții proiectului PNUD ”Migrație și Dezvoltare Locală”.

În rezultat, au fost adunate mai multe remorci cu deșeuri din șapte locații: zona riverană a râului Pojarna; cătunul Tochile și pădurea de vizavi; strada principală a comunei – Ștefan cel Mare; teritoriu adiacent liceului „Mihai Eminescu” și grădiniței de copii; monumentul din centrul satului; cimitirul; gara feroviară. ”De azi, Sipoteniul poate fi numit și capitala curățeniei”, a mai adăugat Natalia Oanța.

„Suntem bucuroși să vedem atâția tineri și oameni harnici, care sunt gata să treacă la acțiuni concrete pentru a face Sipoteniul un sat curat și frumos amenajat. În același timp, ne-am întristat să găsim atâtea deșeuri aruncate la întâmplare în localitatea noastră pitorească”, a menționat și Zinaida Chitoroagă, președinta AdB Juniori, care a venit cu un îndemn către locuitorii comunei Sipoteni, de a păstra curățenia la ei acasă.

Potrivit voluntarilor din Sipotebni, în scurt timp, exemplul lor pozitiv va fi preluat și de localitățile vecine: Bahmut, Temeleuți, Bucovăț (raionul Strășeni), care preconizează a organiza activități similare cu tinerii și locuitorii acestor comunități.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *