Mai mulți elevi din Ungheni au participat la instruiri online unde au fost informați despre drepturile copilului

Peste 500 de profesioniști din domeniul educației din raioanele Cahul și Ungheni au participat la Atelierul online „Politica de Protecție a Copilului pentru medii școlare sigure”, organizat de Centrul de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC). Evenimentul a avut loc, joi, 20 mai 2021, pe platforma Zoom. Potrivit organizatorilor, atelierul vine să contribuie la conștientizarea necesității asigurării unui mediu școlar sigur, prin elaborarea Politicii de Protecție a Copilului (PPC).

Reprezentanta Direcției Educație Ungheni, Natalia Ranețcaia, consideră că implicarea cadrelor didactice în prevenirea violenței și protecția copilului cu siguranță va face să avem o societate sănătoasă”. ”Prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului dorim ca instituțiile de învățământ din raion să obțină un instrument (PPC) util care va fi funcționa corect”, a menționat Natalia Ranețcaia.

Politica de Protecție a Copilului, un document intern al instituției de învățământ (grădiniță, gimnaziu, liceu sau școală profesională/ colegiu), vine în ajutor pentru a oferi dreptul copilului la siguranță, sprijin și intervenție în situațiile când sănătatea și viața copilului sunt puse în pericol. La începutul acestui an, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a adoptat o Foaie de parcurs, „Să asigurăm un mediu protector pentru copii”, pentru anii 2021-2023, care prevede mai multe acțiuni pentru prevenirea cazurilor de violență, neglijării, exploatării și traficului împotriva copiilor în R.Moldova. Autoritățile își propun să informeze societatea, dar și să coordoneze acțiunile pentru asigurarea unui mediu protectiv, capabil să prevină violența față de copii, cu principalii actori din sistemul educațional și partenerii neguvernamentali.

Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, susține că instituțiile de învățământ trebuie să abordeze PPC ”ca un instrument de lucru care, pe de o parte, le ajută să răspundă prompt la orice caz suspect de violență sau bullying. Pe de altă parte, face ca toți angajații unei instituții să acționeze la fel, respectând principii și reguli, agreate de comun acord. Pentru a fi în pas cu timpul, este necesar ca acest document să fie revizuit anual”, este de părere Daniela Sîmboteanu.

Și coordonatorul de programe protecția copilului, UNICEF Moldova, Gheorghe Trofin consideră că ”asigurarea unui mediu sigur de orice formă de violență în școli nu poate fi realizată prin activități unice și separate, ci doar prin eforturi comune și consolidate”.”O Politică de Protecție a Copilului bine implementată în școli este unul din elementele de bază care ajută la prevenirea violenței și la adresarea plângerilor într-un mod eficient. În cele din urmă, eficacitatea Politicii de Protecție a Copilului va depinde de procesul prin care a fost elaborată, iar „împrumutarea” acesteia pur și simplu nu este o soluție. Politica de Protecție a Copilului în școli trebuie să fie elaborată de către și împreună cu cadrele didactice și alți angajați ai școlilor, părinți și copii, printr-un proces reprezentativ și participativ”, spune coordonatorul de programe protecția copilului, UNICEF Moldova, Gheorghe Trofin.

Mai mulți elevi din Cahul și Ungheni au participat, în perioada 17 martie – 19 mai, la opt instruiri online unde au fost informați despre drepturile copilului, importanța participării în procesele decizionale, asigurarea unui mediu sigur în instituțiile de învățământ prin participarea la elaborarea Politicii de Protecție a Copilului, campanii de advocacy, prevenirea violenței în școală, cazuri de bullying. Ulterior, elevii vor fi implicați în elaborarea sau reactualizarea Politicii de Protecție a Copilului în instituțiile de învățământ unde își fac studiile.

În perioada 2 iunie – 15 iunie, 18 facilitatori locali din Cahul si Ungheni vor fi instruiți in cadrul programului de elaborare a Politicii de Protecție a Copilului, după care vor reactualiza continutul PPC, în 21 de școli, prin implicarea elevilor, părinților, cadrelor didactice, dar și a personalului auxiliar.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *