Când COVID-ul poate provoca insuficiență cardiacă, ne spune medicul cardiolog Angela Cucu

Complicații la inimă post-COVID – de această consecință au avut parte un număr impunător de pacienți care au suportat infecția cu SARS CoV-2. Până și tineri au ajuns pe masa de operație pe cord ca urmare a formării cheagurilor cauzate de coronavirus. Pentru a minimaliza riscurile de a face insuficiență cardiacă, toți pacienții care au avut COVID-19 trebuie să facă testul la tromboză D-Dimeri (cantitativ) care în luna mai, în toate Centrele Clinica Sante  este la preț promoțional de  212 lei. Care sunt alte investigații și ce măsuri trebuie să întreprindă pacienții cardiaci care au făcut COVID-19, vedeți în interviul cu Angela Cucu, medic terapeut – cardiolog în cadrul centrului Medical Clinica Sante din Ungheni.

De ce cardiacii trebuie să fie atenți la consecințele post COVID-19?

Consecințele COVID-ului sunt pe termen lung. La patologia COVID în formă mai gravă sunt predispuși în special pacienții cu boli cronice. Se știe că infecția afectează în primul rând plămânii, dar nici inima nu rămâne în urmă. De aceea, pacienții care au făcut forme severe de COVID trebuie să fie atenți la apariția apneei, edemelor, junghiului în cutia toracică și trebuie să adreseze precoce la medic pentru a evita unele complicații, cum ar fi: infarctul miocardic, miocardita – afectarea directă a mușchiului cardiac cu un impact de dezvoltare a insuficienței cardiace.

De ce cardiacii sunt predispuși de a face forme severe a bolii?

Formele grave ale COVID-ului apar din cauza afectării directe a mușchiului cardiac, așa cum am mai spus, cu dezvoltarea insuficienței cardiace,  formarea trombilor atât arteriale cât și venoși cu un impact asupra vaselor mici a cordului, a capilarelor. Însăși patologia cardiovasculară fiind una severă, COVID-ul afectează cordul secundar cu progresarea semnelor de insuficiență cardiacă și acești pacienți după suportarea infecției greu se compensează.

Ce investigații trebuie să facă un cardiac după ce a suportat COVID-19?

Trebuie să facă analiza generală a sângelui desfășurată, testele de coagulare, probele hepatice și a rinichilor, electrocardiograma și eco-cardiografia.

De ce se pune un accent deosebit pe testele de coagulare?

S-a dovedit că 70% din pacienții cu forme grave de COVID fac teste specifice de laborator cu colopatie înalta, adică la acești pacienți se depistează o tendință în creștere a factorilor de procoagulare care duc la formarea trombelor atât arteriale, cât și microvenoși, și microvasculari.

Care sunt simptomele la care pacienții ar trebui să se alarmeze și să se adreseze imediat la medic?

Sunt simptome generale, dar și specifice. Generale sunt: dispneea (oboseala invalidizantă) care poate masca unele simptome cardiace. Este un simptom primordial. Pacienții cardiaci mai pot face tahicardie și palpitații. De asemenea și durerea cardiacă trebuie să ne alarmeze.

Ce sechele poate lăsa virusul asupra organismului?

În primul rând, acești pacienți au o oboseală marcantă, manifestă o durere toracică, au cefalee, insomnie, stări depresive.

Cei care au făcut formă ușoară tot riscă să rămână cu sechele?

Sindromul post COVID poate fi atât la formele ușoare, cât și la cele grave. Este dovedit prin imagistică faptul că după recuperare, pacienții cu forme ușoare, de asemenea fac schimbări în mușchiul cardiac.

Cât timp durează reabilitarea pentru un cardiac?

Mai mult decât pentru ceilalți pacienți. Poate dura chiar până la jumătate de an, comparativ cu ceilalți pacienți, la care durează de la 4 la 12 săptămâni.

Pot fi prevenite unele consecințe cu un tratament pentru COVID adecvat?

Consecințele pot fi prevenite atunci când pacientul se adresează precoce, face pe lângă testul la COVID toate investigațiile medicale necesare și tratamentul este aplicat corespunzător și la timp, așa cum este corect și recomandat.

 Angela Cucu, medic terapeut – cardiolog în cadrul centrului Medical Clinica Sante din Ungheni, str. Romana 35/E.

În cadrul Clinica Sante Ungheni consultă inclusiv: medic ultrasonografist, pediatru, ginecolog,

terapeut, endocrinolog, dermatolog, mamolog, neurolog-pediatru.

Programare la numărul de telefon: 079 77 44 48


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *