Trei aniversări deodată au fost marcate în familia Răilean din Săseni

Elena și Vladimir Răilean din Săseni au mers alături prin viață o jumătate de secol. Coincidența a făcut că ambii s-au născut în anul 1951, astfel că la 3 martie au sărbătorit cei 70 de ani ai doamnei Elena, iar la 20 martie a fost omagiat și capul familiei – Vladimir.

”Mai rar auzi că cineva face și  nunta de aur și două jubilee în același timp”, povestește, mândru, Vladimir Răilean.

Acum o lună, soția lui ajunsese în stare gravă la spital din cauza virusului Covid-19, care s-a abătut fulgerător asupra familiei, iar faptul că au învins boala, îi face extrem de fericiți acum. ”Nu știam dacă rămânem în viață, nici nu ne gândeam la aniversări în acele momente. Dar am trecut și peste asta”, dă din mână, bucuros bărbatul.

Regretul cel mai mare al soților Răilean este că nu și-au putut aduna la o masă cei 5 copii împrăștiați prin lume, dar mai ales pe cei 6 nepoței de care le este foarte dor. Urările de bine au venit însă de peste tot: Italia, Irlanda, Austria, dar și de la Chișinău și Soroca. ”Acum cel mai important este să îi știm pe toți sănătoși. Ne vedem când trece pericolul”, sunt de părere septuagenarii de la Săseni. Când vorbesc despre copiii lor, fața li se luminează. ”Sunt oameni la locul lor. Au reușit cu toții să facă studii superioare și ne fac mândri mereu”, mai povestește Vladimir Răilean printre lacrimi.

Întrebați despre istoria lor de viață, bărbatul spune că s-au întâlnit prin 1969 la Călărași. Originară din satul Bahmut, Elena l-a cucerit pe tânărul Vladimir prin frumusețea și blândețea sa. De atunci au fost mereu alături. Cea mai lungă și grea despărțire a durat jumătate de an. Pe Vladimir l-au dus la armată tocmai în Kazahstan, chiar dacă în familie apăruse deja primul lor copil. ”A fost foarte greu să stau departe de ei. Norocul a făcut să fiu pus responsabil de un depozit. Am rugat să fiu lăsat în concediu, să-mi văd copilul și nevasta. I s-a făcut milă unui superior de mine și m-a lăsat. Am venit înapoi cu soția și copilul. Așa că următorul un an și jumătate am făcut armata în trei. Pare incredibil, dar așa am reușit să fim alături și să trecem împreună peste toate”, povestește nostalgic, Vladimir Răilean.

După întoarcerea de la armată, soții și-au construit o gospodărie ca la carte, au crescut copiii și au lucrat în continuu. Elena Răilean a fost toată viața ei croitoreasă, iar soțul ei grijuliu a lucrat în sovhoz în diferite posturi.

Când privesc la trecut, cei doi soți spun că au trăit frumos. ”Pe unde a fost mai greu, pe unde mai ușor, dar le-am depășit pe toate. Avem de toate acum și îi cerem Bunului Dumnezeu doar să ne țină sănătoși”, susține gospodina casei. Doar dorul de copii nu îi lasă. ”Noroc de telefon. Doar așa ne mai putem potoli durerea de a sta despărțiți atâta timp. Abia aștept să-i strâng pe toți în brațe”, suspină, la final Elena Răilean.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *