Interviu. Iurie Petriciuc: Vitamina D este importantă nu doar pentru copii, dar și gravide

Numită și vitamina minune, despre importanța vitaminei D se discută foarte mult, aceasta fiind recomandată pentru profilaxia mai multor boli. Medicul Pediatru de la Clinica Sante din Ungheni, Iurie Petriciuc susține că de vitamina D au nevoie nu doar bebelușii, dar și viitoarele mămici, însă pentru a nu se exagera cu doza administrată, testarea prin analize de laborator a concentrației de vitamina D în organism este obligatorie. Testul la Analiza D poate fi făcut în orice Centru Clinica Sante, iar în luna aprilie este la preț promoțional de 320 lei.

Când începe administrarea vitaminei D și în ce cantități?

Eu recomand administrarea vitaminei D chiar în perioada de sarcină, pentru că este foarte important ca o gravidă să o primească. Dacă mama are deficit de vitamina D, atunci fătul se va naște cu anumite probleme ale sistemului respirator, sau hipotonie muscu\lară, presiune intracraniană, dar și diabet zaharat de tip 1.

La copii, administrarea vitaminei D se începe în a 14-a zi de la naștere, până la 2 ani. Este foarte importantă doza de administrare. Se ia în considerare și doza pe care a primit-o mama fiind gravidă. Dacă mama a administrat pe perioada sarcinii vitamina D atunci, copilului i se administrează o doză de 500 unități (1 picătură), iar dacă nu a administrat-o, atunci copilului i se administrează o doză de până la 1500 unități (3 picături). Doza zilnică recomandată pentru un copil este de la 500 la 1500 unități.

În ce perioadă a zilei se administrează la copii vitamina D? Se spune că Vitamina D în picături apoase conține alcool și dacă le administrezi copilului înainte de somn acesta devine agitat. Cât de adevărată este această ipoteză?

Vitamina D este  în 2 forme – apoasă (D3) și uleioasă (D2). Aceasta nu conține alcool și trebuie administrat în prima jumătate a zilei.

Care sunt consecințele carenței de vitamina D?

Vitamina D participă la metabolismul osos și are un rol important în funcțiile glandei tiroide și hipofizei. De aceea, în cazul dat, dacă va fi un deficit de vitamina D atunci vom avea dereglări ale sistemului osteomuscular. De aceea și copiii, în primul an de viață se pot confrunta cu așa numitul rahitism, care apare în urma unei carențe de vitamina D.

De ce este importantă testarea prin analize de laborator a concentrației de vitamine D în organism?

În primul rând pentru a evita supradozajul. O persoană care se alimentează corect, iar concentrația necesară de vitamina D din produsele pe care le consumă. Însă dacă mai ia neargumentat Vitamina D în forma medicamentoasă , fără a consulta medicul și fără a face analize de laborator crește riscul de concentrație prea mare a acestei vitamine în sânge.

Surplusul de vitamina D poate fi periculos?

Desigur. Acesta aduce la hipercalcemie și poate dezvolta calculi la rinichi. De aceea, fiecare persoană trebuie să facă o analiză pentru a stabili care este nivelul de vitamina D în organism și de aici reiese și doza care trebuie administrată, în cazul în care trebuie. Tratamentul se face pur individual.

Valorile vitaminei D variază în funcție de sezon?

Vitamina D se dă în funcție de starea copilului.

Este o categorie de vârstnici care sunt expuși riscului de carențe la vitamina D, aceștia sunt oamenii obezi, cardiovasculari și diabetici. Și este foarte important de a stabili doza exactă pentru aceste categorii. E important și pentru persoanele care sunt izolate la domiciliu, ele trebuie neapărat să își supravegheze nivelul de vitamina D pentru a-i fi administrată doza corespunzătoare.

Nu trebuie de făcut exces de vitamina D, pentru că o bună cantitate o luăm din produsele alimentare (pește, cașcaval, ouă, ciuperci) dar și de la razele solare.

Iurie Petriciuc, Director medical Clinica Sante, medic pediatru. Îl puteți găsi la Centrul Medical Clinica Sante din Ungheni, str. Romana 35/E. În cadrul Clinica Sante Ungheni consultă inclusiv: medic ultrasonografist, terapeut, ginecolog, cardilog, endocrinolog, dermatolog, mamolog, neurolog-pediatru.

Programare la numărul de telefon: 079 77 44 48

Irina Covalski cu fetița la pediatru

P

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *