Vedeți care au fost succesele bibliotecarilor din Ungheni și Călărași pe timp de pandemie

Dat fiind faptul că, tradițional, la data de 23 aprilie se marchează Ziua Bibliotecarului și Ziua Internațională a cărții și a dreptului de autor, ne-am propus să aflăm care au fost realizările bibliotecilor în timpul pandemiei și dacă s-au confruntat cu unele dificultăți.

Galina Agafița, șefa Bibliotecii Publice Raionale „Grigore Vieru” spune că au fost momente în care au întâmpinat careva greutăți, însă au făcut tot posibilul ca să se adapteze acestor vremuri pandemice. În ceea ce privește restricțiile impuse bibliotecilor, dânsa a precizat că au fost luate măsuri restrictive temporare, atât pentru prestarea servicilor oferite publicului, dar și desfășurarea activităților culturale și educaționale. Bineînțeles și instruirile, dar și ședințele metodice planificate s-au desfășurat în fața calculatorului.

„Situația creată a diminuat indicatorii statistici de utilizare a bibliotecii, ceea ce este specific, cred eu, pentru toate bibliotecile din țară”, a opinat dânsa.

Cu toate că anul 2020 s-a dovedit a fi o provocare, dânsa povestește că a încercat totuși să țină pasul cu toate schimbările apărute și să să le adapteze într-o oarecare măsură. Și cum anul 2020 a fost desemnat Anul Lecturii, au fost realizate un șir de evenimente. „O experiență neobișnuită pentru noi a fost lansarea unei cărți în aer liber. A fost de neuitat”, își amintește șefa bibliotecii.

Iar pentru că se apropie Ziua Bibliotecarului, Galina Agafița a transmis și un mesaj tuturor bibliotecarilor din raionul Călărași: „Aș vrea să transmit bibliotecarilor să găsească idei noi, să fie mult mai creativi, să debordeze de inspirație și voință”.

La rându-i, Nadejda Mihai, șefa Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, se arată mulțumită de activitatea bibliotecilor și bibliotecarilor din raion pentru anul 2020. „Am făcut față provocărilor, iar profesionalismul bibliotecarilor noștri a fost la nivel”, a subliniat dânsa.

Și aici, bibliotecarii au fost antrenați în diferite activități culturale pentru a fi la îndemâna utilizatorilor bibliotecii.

La bibliotecă au fost organizate diferite evenimente, lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, în format online, iar această practică fiind utilizată de către majoritatea bibliotecile publice teritoriale. Totodată, dânsa a menționat că s-a resimțit schimbarea adusă de pandemie, s-a simțit lipsa utilizatorilor, dar și faptul că la evenimente și întâlniri nu au participat personalitățile cu prezența fizică. „Recunosc că la început a fost un pic mai greu, dar ulterior, am reprogramat activitățile noastre într-un alt format și ne-am obișnuit”, a recunoscut șefa bibliotecii, după care a mai adăugat: „Le mulțumesc bibliotecarilor pentru aportul adus bibliotecii și mai ales, pentru faptul că sunt mereu deschiși și aproape de utilizatori”

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *