Numele încă a doi eroi, căzuți în conflictul din Transnistria, vor fi înveșnicite

Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni a înaintat un demers către administrațiile publice locale din Florițoaia Veche și Negurenii Vechi de a acorda unor instituții publice numele a doiu eroi din aceste localități.

Astfel, se dorește ca  biblioteca publică din Florițoaia Veche să poarte numele lui Ilie Mihalachi, iar cea din Zăzulenii Vechi să poarte numele lui Vladimir Zarnițchi. Ambii au căzut în războiul din Transnistria din 1992.

De asemenea, Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga” mai solicită ca, pe lângă redenumirea bibliotecilor din comunele indicate mai sus, să fie instalate și plăci comemorative în memoria acestor martiri. „Instalarea plăcii are ca scop principal informarea și sensibilizarea publicului larg față de patrimoniul istoric, cunoașterea eroilor locali care și-au sacrificat viața în războiul din Transnistria”, spune istoricul Corneliu Prepeliță, care este și președintele Asociației Istoricilor. Placa comemorativă va conține numele, prenumele eroului din războiul din Transnistria, dar și data de naștere și deces a acestuia. „Prin redenumirea unei instituții de învățământ se dorește de a înveșnici numele eroilor din localitate căzuți pentru apărarea libertății și dreptății”, se mai arată în demers.

Contactați de Expresul, atât primarul interimar al comunei Negurenii Vechi, în componența căreia intră și satul Zăzulenii Vechi, cât și primarul de Florițoaia Veche au salutat această inițiativă și la următoarea ședință a Consiliului comunal au dat asigurări că va fi pus pe ordinea de zi. „Eu salut această inițiativă, doar că rămâne totuși la decizia consiliului dacă va fi aprobat sau nu aceast demers”, ne-a spus Vadim Cozariuc, primarul interimar de Negurenii Vechi. La rându-i, Sergiu Mărgărint, primarul de Florițoaia Veche a declarat: „L-am cunoscut pe Ilie Mihalachi, îi cunosc părinții, îi cunosc istoria și salutăm această inițiativă ca biblioteca din localitate să poarte numele în cinstea lui.”

Menționăm că și gimnaziul din Căndrătești poartă numele eroului Pavel Buruiană, iar gimnaziul din Boghenii Noi poartă numele lui Anatol Popovici. De asemenea și două străzi din muniucipiul Ungheni poartă numele a doi eroi căzuți în conflictul armat de pe Nistru – Ghenadie Crestiuc și Oleg Ungurean.

NOTĂ:

Vladimir Zarnițchi, este originar din Zăzulenii Vechi, a participat activ la acțiunile militare de pe Nistru, ca voluntar. A lăsat în urmă o familie îndurerată, o soție și doi feciori. A murit de gloanțele separatiștilor transnistreni, ca un adevărat erou.

Ilie Mihalache este din Florițoaia Veche. Acest tânăr, participând la războiul din Transnistria ca voluntar a decedat la o vârstă de doar 20 de ani, dăruindu-și tinerețea în ghearele crunte și nemiloase ale războiului. Trist este că familia nu cunoaște locul unde le este îngropat cel care și-a dăruit viața în schimbul apărării integrității și independenței țării.

De subliniat că istoricul Corneliu Prepeliță este autorul cărții „Eroii ungheneni nu mor niciodată”, în care a scris biografia celor 11 eroi, originari din raionul Ungheni, căzuți în conflictul din Transnistria.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *