În 2022, la Temeleuți va fi deschis muzeul „Casa bătrânească”

În 2022, casa familiei Țurcanu din Temeleuți va împlini 100 de ani. Și cu această ocazie, urmașii Gavril și Zinaida Țurcanu, vor să o transforme întro casă – muzeu „Casa bătrânească”.

„Este casa buneilor soțului meu, este construită de bunelul soțului meu. Aici au trait parinții lui, iar el și-a petrecut copilăria tot aici”, povestește pentru Călătoriicugust.com, Zinaida Țurcanu, fost primar de Temeleuți, acum vicepreședinta raionului Călărași.

Dânsa povestește că a venit la Temeleuți cu 35 de ani în urmă, când s-a căsătorit și erau în viață și părinții, și buneii soțului Gavril. „Cum am găsit-o atunci, așa și a rămas”, a menționat dânsa, după care a mai adăugat: „Ne dorim să păstrăm exact așa cum a fost, fără a face careva modificări, cu covoarele de odinioară, cu pernele de atunci, cu lejancă și pereții văruiți. Chiar și nepoții mei zic că merg la casa bătrânească, de unde a și apărut ideea de – Casa bătrânească”. Multe au fost scoase din sunducul pe care buneii și respectiv, socrii Zinaidei Țurcanu îl aveau în casa mare. „Niciodată nu am știut că în acest sunduc sunt atâtea lucruri valoroase – rochia de mireasă a soacrei și cămașa de mire, o cămașă de noapte, un costum în care se mergea la cosit, dar și alte lucruri manuale lucrate de soacra mea și mama ei, fotografii ce datează din 1918”, mai spune dânsa.  Iar pe toate le-a descoperit anul trecut, când a început pandemia. „Am hotărât să fac o revizie”, spune ea zâmbind.

Potrivit Zinaidei Țurcanu, această casă care are acum 99 de ani, va fi o casă – muzeu în care vor fi cazați turiști, unde vor vedea cum au trăit strămoșii, cu ce se ocupau și ce bucate se făcea și se mânca atunci, dar și acum. „Un loc aparte pentru Temeleuți ocupă copturile pe care le-am învățat de la soacră să le fac. Este învârtita cea mare cu dulceață de trandafiri sau vișină care se coc de hramul localității, sărbătorit pe 4 august, cozonacii dar și alte dulciuri, sau sarmalele, jambonul în aluat, baba albă sau neagră. Și toate acestea se fac în cuptor”, a subliniat Zinaida Țurcanu.

Totodată, Zinaida Țurcanu spune că, pentru a-și realiza proiectul, pentru a-l duce la bun sfârșit a aplicat o idee de proiect la mai mulți finanțatori și este în așteptarea rezultatului. Conform proiectului va fi creat și un atelier unde turiștii vor putea participa la mai multe master-class-uri, cum ar fi pregătirea bucatelor, țesutul, împletitul în lozie. „Îmi doresc să implic în acest proiect și meșterii populari pe care îi avem în localitate”, mai spune dânsa.

Chiar și poarta care va întâmpina vizitatorii împlinește 100 de ani. Aceasta a fost restabilită cu ajutorul unui meșter popular din localitate și a fost păstrată exact așa cum a fost. „Doar câteva elemente au fost schimbate pentru că o dată cu trecerea anilor, acestea s-au deteriorat”, povestește Zinaida Țurcanu.

Iar dacă satul Temeleuți este situat într-o zonă peisagistică, Zinaida Țurcanu dă asigurări că turiștii care vor veni în localitate vor avea ce vedea și descoperi în sat, dar și prin împrejurimi.

„Mai avem de lucru, dar până scăpăm de pandemie și turiștii se vor porni, noi vom reuși, sper, să le aducem în ordine. Dar, o dată ce obiectivele sunt stabilite, știm ce vrem sa facem, pentru ce și pentru cine o facem, ne va fi mai ușor”, a conchis Zinaida Țurcanu.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *