Când pică Paștele în 2022 și în anii următori

Fotografie din arhiva redacției

Se știe că Paştele Ortodox este sărbătorit în fiecare an la diferite date. Dar se mai știe că Paștele Ortodox și cel Catolic rar poate fi sărbătorit la aceeași dată. Și asta pentru că echinocțiul de primăvară și luna plină, stau la baza calculării datei la care creștinii sărbătoresc Paștele. Iar utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Trebuie să menționăm că Paştele Catolic poate fi sărbătorit în lunile martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai. De cealaltă parte, Paștele Ortodox poate cădea în aprilie sau mai şi niciodată în martie.

Astfel, în 2021 Paștele este sărbătorit la 2 mai, iar cel catolic s-a sărbătorit la 4 aprilie. În 20211 Paștele Ortodix se va sărbători la 24 aprilie; în 2023  – la 16 aprilie; 2024 – 5 mai; 2025 – 20 aprilie; 2026 – 12 aprilie; 2027 – 2 mai; 2028 – 16 aprilie; 2029 – 8 aprilie; 2030 – 28 aprilie.

Pe lângă concediile anuale, bugetarii din Republica Moldova au parte și de unele zile de vacanță legate de zilele de sărbători și zilele naționale oferite de guvern.

Potrivit Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, bugetarii au zile libere de Crăciun, Anul Nou, Paște, Ziua internațională a Femeii, Ziua Muncii, Ziua Victoriei, Ziua internațională a copilului, Ziua Republicii, Ziua Limbii.

În 2021, Anul Nou – 1 ianuarie – (vineri); 7-8 ianuarie – (joi și vineri – Nașterea Domnului, Crăciunul pe stil vechi) 8 martie – (luni – Ziua Internaţională a femeii) 1 mai – (sâmbătă – Ziua Muncii) 2 mai – (duminică Prima zi de Paşti) 3 mai – (luni – a doua zi de Paşti) 9 mai – (duminica – Ziua Victoriei) 10 mai – (luni – Paștile Blajinilor) 1 iunie – (marți – Ziua Copilului) 27 august – (vineri – Ziua Independenței) 31 august – (marți – Ziua Națională ”Limba Noastră”) 25 decembrie – (sâmbătă – Nașterea Domnului – Crăciunul pe stil nou).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *