Biblioteca la tine acasă – un serviciu inovativ pentru persoanele în etate din Horodiște

Un serviciu de bibliotecă inovativ s-a înrădăcinat la Horodiște de ceva vreme. Persoanele vârstnice, împătimite de lectură, sunt vizitate cu regularitate de bibliotecara Tatiana Leva, care le aduce cărți noi pentru citit.

”Ideea mi-a venit atunci când niște vecini de-ai mei, mai în etate, m-au rugat să trec pe la oficiul poștal și să le aduc acasă ziarele, pe care până atunci le primeau cu întârziere. Văzând cât de interesați sunt de citirea lor, i-am întrebat dacă nu ar vrea și niște cărți bune. Au primit propunerea cu multă bucurie. Așa a început totul”, povestește Tatiana Leva.

După cei doi vecini în vârstă de 80 și 91 de ani, au urmat alte 10 persoane din localitate. Tatiana Leva și-a făcut un obicei din a-i vizita și a face schimbul de cărți. ”Majoritate dintre ei sunt foști profesori și preferă romanele, cărți consacrate ale clasicilor, însă am și o familie care este interesată de agricultură și de apicultură, de exemplu. Îi întreb pe fiecare ce și-ar dori să citească și țin cont de preferințe la următoarea vizită”, ne-a povestit bibliotecara. Într-o zi a fost surprinsă când o doamnă de 93 de ani, care a întâmpinat-o recitând o poezie de Coșbuc, i-a cerut să îi aducă data viitoare o carte cu povești, motivând că vrea să își amintească de copilărie. ”A fost o idee frumoasă”, a mai adăugat dânsa.

Beneficiarii serviciului de carte la domiciliu o așteaptă ca pe un oaspete pe Tatiana Leva. Atunci când își termină de citit cărțile, pun mâna pe telefon și o poftesc la ei.

”Unii dintre ei mă invită la masă alții nu știu cum să-mi mulțumească pentru simplul fapt că le-am trecut pragul. E o adevărată bucurie să-i văd așa încântați de vizita pe care le-o fac. Nu merg chiar atât de des, dar măcar o dată pe lună, cu siguranță trec să le duc cărțile preferate”, povestește Tatiana Leva.

Unii vârstnici, care locuiesc în apropierea bibliotecii, vin de unii singuri după cărți. Biblioteca din Horodiște e primitoare, spațioasă și nu seamănă deloc cu cea care ”s-a ascuns” ani în șir într-un spațiu mic din apropierea bisericii din sat. ”Era într-o văgăună, iar drumul spre ea era dezastruos, mai ales dacă ploua”, își amintește acum Tatiana Leva, care de mai bine de 46 de ani se dedică muncii pe care o face cu mult drag. ”Deja de 8 ani sunt și eu la pensie, însă nu mă încumet să las biblioteca, fiindcă sunt conștientă că la sat nu prea se înghesuie doritorii de a munci în domeniu”, ne-a spus bibliotecara.

Pe lângă serviciul oferit vârstnicilor, biblioteca din Horodiște mai organizează cu regularitate servicii precum ”Povestea localității mele”, ”Ora poveștilor”, ”Bunele maniere sunt în vogă”, dar și alte activități menite să atragă aici cât mai mulți vizitatori de toate vârstele.

Doina Harea

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *