VIDEO / La Ungheni a început vaccinarea cadrelor medicale împortiva COVID – 19

În dimineața zilei de 2 martie, la Ungheni au ajuns primele 120 doze de vaccin anti Covid – 19. Iar pe 3 martie a început vaccinarea cadrelor medicale din prima linie.

Conform Planului de imunizare, vaccinarea va avea loc în trei etape. În prima etapă, care va dura aproape două luni, printre primii beneficiari vor fi lucrătorii medicali, în special cei care activează în secțiile COVID. Apoi persoanele din grupurile de risc, inclusiv vârstnicii, angajaţii structurilor de ordine şi ai sistemului educaţional şi terminând cu restul populaţiei. „Pentru etapa I sunt suficiente vaccinurile, anume mă refer la cadrele medicale ce activează nemijlocit în secțiile COVID-19”, a precizat pentru Expresul, Alexandr Cornei, șeful Direcției Centrului de Sănătate Publică Ungheni.

Totodată, șeful DCSP Ungheni, consideră că printre cadrele medicale nu vor apărea nici un fel de discuții despre necesitatea vaccinării. „Lucrătorii medicali fac parte din acel contigent care cunosc cel mai bine despre beneficiile vaccinului și sunt de acord să se vaccineze, iar în ceea ce privește restul populației, încercăm pe toate căile să aducem mesajul clar, veridic. Încercăm să informăm populația din surse sigure și nu din diferite postări de pe rețelele sociale”, a subliniat dânsul.

Potrivit spuselor lui Alexandr Cornei, următoarea doză, întrucât vaccinul se administrează în două doze, va putea să fie efectuată lucrătorilor medicali care au primit prima doză la un interval de 4 – 8 săptămâni.

Mai multe detalii vedeți în reportajul de mai jos.

NOTĂ: „Expresul” a făcut o solicitare pe platforma VreauInfo.md, către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a Republicii Moldova în care am cerut informații despre planul de imunizare și campania de vaccinare.

Secretarului de Stat, Tatianei Zatîc, a dat răspuns solicitării noastre: „După ultimele informații din cadrul ședințelor de lucru COVAX, Republica Moldova și alte state vor putea beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 aproximativ începând cu trimestrul II al anului 2021, din considerentele de dezvoltare, aprobare și distribuire a vaccinului. În același timp, Republica Moldova a aplicat și la programul de cost-sharing din cadrul platformei COVAX, prin intermediul căreia va putea beneficia de prețuri mai avantajoase decât piața, în cazul în care se va depăși asigurarea cu 20% a populației cu vaccin gratuit din partea COVAX. Deoarece furnizarea suficientă de vaccin nu va fi disponibilă imediat pentru a imuniza pe toți cei care ar putea beneficia de vaccinare, au fost luate în considerare trei scenarii globale de aprovizionare constrânsă de vaccin… ”.

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. “Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului “Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.  

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite. 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *