Două femei din Meleșeni au câștigat granturi și și-au cumpărat tractoare performante

După ce au depus spre finanțare proiecte în dezvoltarea afacerilor în agricultură, Valentina Teleșcu și Valentina Zubcu din Meleșeni au fost susținute financiar în achiziționarea a câte un tractor performant.

Mai exact, antreprenoarele au beneficiat de granturi în valoare de 5 mii de dolari fiecare, iar conrtibuția propie a fost de 50% din suma totală a mașinilor agricole.

Proiectul de Rezilienţă Rurală, finanțat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), prin intermediul Programului de adaptare pentru micii Producători (PAMF) şi implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor IFAD, oferă suport femeilor care activează în agricultură, fie individual sau în grupuri de producători, în zonele rurale vulnerabile la schimbările climatice, în scopul accesării granturilor pentru diversificarea afacerilor, a spori veniturile şi a deveni mai rezistente la schimbările climatice.

Potrivit primarului de Meleșeni, Valeriu Zubcu, atunci când reprezentanții IFAD au propus localnicilor din Meleșeni să acceseze granturi în agricultură, mai multe persoane s-au arătat intersate și au început să pregătească setul de acte necesare. Dar se pare că nu le-a ajuns tuturor răbdarea de a parcurge întreg traseul, așa că majoritatea au lăsat mâinile în jos la o anumită etapă. Doar aceste două doamne au fost perseverente și au continuat lucrul început. „Ca autoritate publică locală, le-am acordat tot suportul pentru a duce la bun sfârșit proiectele inițiate. Am făcut-o absolut dzinterest, doar din dorința de a demonstra că și în sate se pot atrage investiții și că nu e ceva imposibil”, a declarat primarul.

La rândul lor, atât Valentina Teleșcu, cât și Valentina Zubcu au mulțumit primarului pentru susținerea ofertă. ”Fără dumnealui nu aveam nici o șansă să le facem pe toate. Având o bogată experiență în scriere și implementare de proiecte, dmnul primar a fost cel care ne-a impulsionat să nu cedăm, să îndeplinim toate cerințele impuse”, a declarat Valentina Teleșcu.

”Iată-ne acum cu tractoare moderne în ogradă, dotate cu utilaje performante – o realitate ce părea irealizabilă la început. Am reușit doar grație insistețelor domnului primar”, spune și Valentina Zubcu.

Potrivit proprietarelor, tractoarele urmează a fi de un real folos pentru prelucrarea viilor și livezilor pe care le dețin.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *