Starea de urgență în sănătate publică se prelungește până la 15 aprilie 2021. Care e situația la Ungheni și Călărași

Starea de urgenţă în sănătate publică în Republica Moldova se prelungește până în data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia. Decizia a fost aprobată, în ziua de 15 februarie, de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), care constată că situaţia epidemiologică rămâne a fi nefavorabilă.

În săptămâna a șasea din 2021, comparativ cu săptămâna a cincea, numărul de cazuri  de infecție cu COVID-19 a crescut cu 17,9%. Deocamdată, Ungheniul, alături de Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Rîșcani, Soroca și Ștefan Vodă, se numără printre cele 9 raioane, unde se atestă, în ultimele 14 zile, codul portocaliu. În celelalte 29, inclusive la Călărași – este codul roșu de alertă.

CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului.
Astfel, potrivit Hotărârii CNESP nr. 45 din 15 februarie, activitatea centrelor comerciale din țară va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie. Din aceeași zi  se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20. Prezența spectatorilor în cinematografe rămâne interzisă. E interzisă și activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4m p. de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

La moment, CNESP menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instiuțiile de învățământ.

Cu Hotărârea nr. 45 din 15 februarie 2021 a CNESP puteți lua cunoștință AICI.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *