Satul Nișcani va străluci pe timp de noapte

Imagine: moldovenii.md

Vești bune pentru locuitorii satului Nișcani. Grație unui proiect atras de primărie, în curând întreg satul va beneficia de iluminare stradală, iar biserica din localitate va fi iluminată arhitectural.

Proiectul de implicare civică în guvernarea locală „MĂ IMPLIC”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, va sprijini autoritățile publice locale din 30 localități din țară, printre care și pe cele de la Nișcani, pentru îmbunătățirea infrastructurii din sat.

Potrivit primarului Petru Sorici, nu a fost deloc simplu ca Nișcani să iasă printre primăriile învingătoare, dat fiind faptul că din 210 primării care au aplicat la proiect, numai 30 au fost selectate pentru încheierea parteneriatelor.

”Am optat pentru iluminarea publică a 12 km de drum din sat, dar și pentru iluminarea arhitecturală a Bisericii ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitate. Este un proiect mare, în valoare totală de 65 mii de franci elvețieni, plus 20% contribuția localității (atât din partea primăriei, cât și a locuitorilor din sat)”, spune Petru Sorici, după care mai adaugă: „Suntem acum la etapa de semnare a contractului de cooperare, iar proiectul se va încheia în anul 2023”.

Pașii pe care îi are de parcurs autoritatea păublică locală în toată această perioadă sunt: identificarea problemei, mobilizarea populației, prioritizarea problemei, soluțiile tehnice, studii de fezabilitate, proiectare, verificare, executarea lucrărilor, monitorizarea impactului după realizarea lucrărilor, sustenabilitatea proiectului, vizite de studiu, etc.

Anterior, atât primăria, cât și câțiva localnici au contribuit la iluminarea unor porțiuni de drum din localitate, însă acoperirea e insuficientă. Potrivit autorităților, problema va dispărea chiar și în sectoarele unde la moment sunt doar piloni pe care trec fire de tensiune înaltă. În cadrul proiectului au fost prevăzute chiar și cheltuieli pentru montarea de piloni noi.

Scopul proiectului ,,Mă Implic” este de a crea condiții ca populația din mediul rural (sate și comune) din Republica Moldova să aibă acces echitabil la servicii publice de calitate. Proiectul „MĂ IMPLIC” este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Skat Consulting în perioada 2019-2023.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *