La Bravicea s-a scris o întreagă istorie

La sfârșit de 2020, la Bravicea s-a scris istorie. La propriu. Pe 26 decembrie, la Casa de Cultură din localitate, zeci de localnici, foști deportați, rudele familiilor deportate, consilieri, pedagogi au participat la lansarea cărții „Istorii scrise despre deportaţii din Bravicea”, scrisă de Asea Timuș, doctor, conferențiar universitar, originară din Bravicea.

Tot în acea zi, parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Rostislav Țîmbal, a săvârșit la Monumentul victimelor regimului totalitar comunist o slujbă de pomenire în memoria deportaților, după care rudele câtorva familii deportate, au vorbit despre deportările staliniste.

Volumul conține detalii din suferințele câtorva familii de braviceni deportați în Siberia, urmașii cărora au păstrat izvoare istorice în baza cărora autoarea „a înscris cele aflate pentru veșnicie”.

Volumul a apărut recent la editura „Lexon-Prim”. Iar potrivit Asei Timuș, mărturiile și fotografii despre familiie deportate din localitate au fost oferite de către urmașii care le-au păstrat. „Cartea nu s-ar fi scris, tipărit și lansat dacă nu existau trei feluri de oameni: urmașii celor deportați cu sufletele încă îndurerate pentru înaintașii descriși în carte, adică inițiatorii istoriilor; bravicenii cu memoria bună și dorința de a-și reaminti, retrăi și completa istoriile celor ridicați și deportați în Siberia, sau cunoscătorii oamenilor trecuți din viață și bravicenii cu potențial financiar și suflet bun de-a oferi sprijin pentru o cauză nobilă”, spune Asea Timuș.

Cartea „Istorii scrise despre deportații din Bravicea” întocmită în 2020 se deosebește în totalitate de celelalte, scrie autorea pe pagina sa de Facebook, „prin încărcătura istorică și emoțională, care mă stoarce în continuare la fel ca și primele istorii ale bravicenilor deportați în Siberia, fiindcă au apărut altele la fel de triste”. Totodată dânsa a anunțat că cercetările deportaților din Bravicea continuă. Iar pentru a continua cu faptele bune, Asea Timuș vie cu un îndemn către toți bravicenii să cumpere cartea pentru un neam, prieten, învățător, vecin, cumătru, etc.

Prețul unei cărți este de 200 lei și se găsește la Biblioteca Publică „George Munteanu” din localitate. „Prin cei 200 de lei cu care am apreciat cartea se va aduna o sumă de bani cu care se va consolida un izvor de pe meleagul tot al nostru”, a subliniat autoarea. Acesta se află în chiar în apropierea cu hotarul satului dinspre Săseni, pe marginea „șleahului Orheiului”, din care altă dată făcea parte Bravicea (județul Orhei). Iar Asea Timuș a venit cu inițiativa de a consilida două obiective concomitent din zona respectivă: izvorul și fântalul. „Tot în acest perimetru se va înălța o troiță și se va instala o masă pentru un drumeț obosit, altul însetat, sau un stăpân cu animalul la adăpat”, a mai adăugat Asea Timuș.

NOTĂ: Deportările au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953. Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia, în perioada 12-13 iunie 1941,  5-6 iulie 1949, 31 martie – 1 aprilie 1951.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *