La Sculeni, serviciile de alimentare cu apă potabilă și sanitație vor fi îmbunătățite

Grație Proiectului de implicare civică în guvernarea locală ”Mă implic”, la Sculeni vor fi îmbunătățite serviciile de alimentare cu apă potabilă și sanitație.

Săptămâna trecută, primarul comunei, Vasile Casian a semnat acordul de cooperare pentru implementarea proiectului.

„Una din cele mai acute probleme a comunității noastre este lipsa unui sistem de canalizare public, iar acest lucru afectează grav calitatea vieții și a mediului ambiant”, spune Vasile Casian, primarul comunei Sculeni, după care mai adaugă: „Am ales să construim o stație de epurare în comuna Sculeni, care va permite asigurarea evacuării apelor uzate inclusiv din localitățile: Gherman, Blindești, Floreni”.

Potrivit lui, un mare avantaj este faptul că Sculeni are deja o rețea de țevi de canalizare, moștenită din perioada sovietică, care urmare a unei reabilitări va fi reconectată. Nouă stație de epurare cu pat de uscare este o soluție eficientă și care poate fi menținută la costuri mult mai mici, rezultând în tarife mai avantajoase pentru locuitori. Totodată, pentru început vor fi conectate grădinița, liceul, centrul medicilor de familie și gospodăriile private din imediata apropiere a conductei. Astfel locuitorii și copii acestora vor avea acces la un serviciu de calitate, prestat fără întreruperi, la costuri optime. „Înțelegem că această intervenție este doar un prim pas, în procesul de modernizare pentru o mai bună prestare a serviciilor în toate satele noastre. Ne va permite să acumulăm experiență și mai apoi să replicăm bunele practice învățate”, a mai spus Vasile Casian.

Împreună cu el și alți primari din 47 de localități rurale din republică au semnat astfel de acorduri de cooperare cu Proiectului de implicare civică în guvernarea locală „Mă implic”.

De subliniat că cele mai numeroase proiecte de intervenție sunt în domeniul îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide, fiind urmate de cele ce vizează serviciile de alimentare cu apă potabilă și sanitație (transportare și epurare a apei uzate). În trei localități se va lucra asupra îmbunătățirii serviciului de iluminare stradală, inclusiv și la Nișcani, Călărași.

„Semnarea acordurilor de cooperare cu primarii este începutul unui plan ambițios de îmbunătățire a condițiilor de trai din satele pe care le sprijinim. Vom ajuta administrațiile locale și furnizorii de servicii nu numai să îmbunătățească infrastructura, ci și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și pentru a avea modele durabile de finanțare a prestării serviciilor, a spus și Matthias Morgner, manager de proiect.

Scopul proiectului „Mă implic” este de a contribui la dezvoltarea comunităților rurale din Republica Moldova prin îmbunătățirea serviciilor publice de gospodărie comunală cu participarea activă a cetățenilor. Proiectul este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Skat Consulting.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *