FOTO / La Sculeni, în curând, se va deschide un Centru Cultural Polonez

Realizarea multiplelor activități desfășurate în parteneriat cu poporul polon, originile poloneze ale unor cetățeni din localitate, dar și însemnări din istorie au făcut posibilă crearea, în incinta Casei de Cultură din Sculeni, a Centrului Cultural Polonez. Acesta va fi deschis oficial în primăvara acestui an.

„Fiind într-o relație de cooperare foarte bună cu prietenii noștri polonezi, am solicitat crearea acestui centru și am obținut, astfel, înființarea Centrului Cultural Polonez”, povestește Vasile Casian, primarul de Sculeni, după care a făcut o incursiune în istorie, făcându-ne să înțelegem de ce a fost construit acest centru anume la Sculei: „Pe podul de la Sculeni, a trecut o echipă de cercetători polonezi ce căutau drumul comercial cel mai scurt de la Marea Baltică spre Marea Neagră.”  Or, legătura cu Polonia are rădăcini mai adânci, iar de aici și relația atât de strânsă cu acest popor.

„În anul pandemiei, activitățile noastre internaționale au fost reduse semnificativ. Cu toate acestea, datorită sprijinului obținut de la Ministerul de Externe și de la Consiliul Regional Warmiansko-Mazurian, a fost posibil să se înființeze în vestul Moldovei – în satul Sculeni – Centrul Polonez pentru Miedzy mw – un centru care deservește comunitatea locală poloneză. Ca parte a proiectului, am realizat lucrări de renovare în camerele donate, am cumpărat mobilier și echipament informatic. O bibliotecă poloneză bine dotată a fost găsită în centru – am cumpărat câteva cărți, le-am primit gratuit de la multe edituri și persoane private.

Există o minoritate poloneză centrată în jurul bisericii catolice din Sculeni, în care preotul este preot. Krzysztof Polka. Are multe idei pentru funcționarea centrului – ne bazăm pe invenția și activitatea sa.

Oameni fără rădăcini poloneze implicați în înființarea centrului, dar foarte prietenos cu Polonia – coordonatorul de proiect moldovean Liudmila Ursatiev și comuna Sculeni Vasile Casian”, scrie polonezul Jaromir Krajewski.

Notă: Proiectul vizat a prevăzut reabilitarea câtorva spații din incinta Casei de Cultură, care au fost izolate termic, iar încăperile au fost dotate cu mobilier și grupuri sanitare. Spațiile reabilitate vor oferi accesul la diferite servicii, att pentru copii, cât și pentru maturi. „În cadrul Centrului vor fi organizate ședințe și activități, iar spațiul destinat pentru bibliotecă, oferă o nouă perspectivă a bibliotecii clasice, unde se va pune un accent mai pronunțat pentru a oferi confortul resimțit „ca acasă”, un cafe bar și o porțiune de muzeu pentru a arăta legăturile dintre poporul sculenar și cel polonez”, a subliniat și Vasile Casian.

Potrivit primarului, la Centrul Cultural Polonez, se preconizează a veni voluntari din Polonia, pentru a efectua activități cu persoanele care vor manifesta interes pentru studierea limbii, culturii și istoriei poloneze.

„Investiția din partea guvernului polonez a fost de circa 1 milion 300 mii lei, iar primăria comunei Sculeni a oferit suma de aproximativ 100 mii lei.”, a precizat Ludmila Ursatiev șefa Secției Economie din Ungheni.

De menționat este faptul că această relație de parteneriat între Sculeni și Polonia, a atras multe investiții, fiind valorificate la maxim de către primărie. Primăria Sculeni, fiind în parteneriat cu poporul polonez încă din 2015, a reușit să atragă investiții poloneze și să beneficieze de pe urma acestora. Exemplu este și reconstrucția Pieței Angro – Industriale din comună.

În 2019, grație finanțării venite din Polonia s-a realizat și un proiect de agrement pe malul Prutului. Acesta constă în construirea unor scări de acces spre Prut, instalarea de foișoare pentru crearea condițiilor optime de odihnă.

 

 

 

 

 

 

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *